Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Robimy dereniówkę

Kto nie ma własnego ogrodu, może znaleźć dereń na polach, na skraju lasów. Ponieważ w robieniu dereniówki liczą się dokładne proporcje, podajemy szczegółowy przepis na dereniówkę.
Składniki: 1 kg owoców derenia rosnącego z dala od dróg, 1 butelka wódki, 1 butelka spirytusu, 1 kg cukru, 1 litr wody. Wykonanie: Owoce oczyścić z szypułek, ponakłuwać szpikulcem i wsypać do gąsiora. Zalać spirytusem wymieszanym z wódką, zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Kiedy czas minie, zlać spirytus do drugiego gąsiora, szczelnie zakorkować, odstawić. Z wody i cukru zagotować syrop, a gdy ostygnie zalać nim owoce derenia w pierwszym gąsiorze i szczelnie zakorkować, trzymać w cieple przez miesiąc. Odcedzić i wlać do drugiego gąsiora. Szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Po miesiącu przelać do dębowej beczułki ( do kupienia w sklepach ogrodniczych) i odstawić na pięć miesięcy.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama