Włoski smak królowej Bony
Z królem Zygmuntem była na zamku w Janowcu nad Wisłą. Jaka była włoska kuchnia w XV i XVI wieku? Czy Jan Kochanowski jadał minestrone? Czytaj w Magazynie Dziennika Wschodniego z 26 listopada. I włącz Radio Lublin w piątek o 10.
- 25.11.2010 10:35
W każdy piątek w Magazynie Dziennika Wschodniego znajdziecie kolejne odcinki Kulinarnej mapy Lubelszczyzny. W wydaniu z 26 listopada prezentujemy Włoski smak.
Opowiemy o kuchennej rewolucji w polskiej kuchni, którą przeprowadziła Królowa Bona. Podamy autentyczne przepisy z czasów Leonarda da Vinci. Do przepisów dołączymy historyczne ciekawostki.
Piszemy też o sensacyjnym odkryciu krakowskich naukowców, którzy zbadali czaszkę Jana Kochanowskiego, przechowywaną w Muzeum Czartoryskich. Czaszka przez lata była w posiadaniu księżnej Izabeli Czartoryskiej w Puławach.
Okazało się, że czaszka uważna za szczątki Jana Kochanowskiego należy do kobiety...
Ugotować makaron al dente.
Na oliwie podsmażyć kiełbasę z cebulą, dodać kawałki dyni i namoczone grzyby.
Wymieszać z makaronem.
Na wierzchu położyć kawałek pleśniowego sera.
Skropić oliwą.
Smacznego.
W piątek 26 listopada od 10 do 12 w audycji \"Gotuj z Suliszem\" włoski smak. Naszym gościem będzie Jerzy Strzyż, pasjonat włoskiej kuchni. Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz
Reklama













Komentarze