Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Włoski smak królowej Bony

Z królem Zygmuntem była na zamku w Janowcu nad Wisłą. Jaka była włoska kuchnia w XV i XVI wieku? Czy Jan Kochanowski jadał minestrone? Czytaj w Magazynie Dziennika Wschodniego z 26 listopada. I włącz Radio Lublin w piątek o 10.
W każdy piątek w Magazynie Dziennika Wschodniego znajdziecie kolejne odcinki Kulinarnej mapy Lubelszczyzny. W wydaniu z 26 listopada prezentujemy Włoski smak. Opowiemy o kuchennej rewolucji w polskiej kuchni, którą przeprowadziła Królowa Bona. Podamy autentyczne przepisy z czasów Leonarda da Vinci. Do przepisów dołączymy historyczne ciekawostki. Piszemy też o sensacyjnym odkryciu krakowskich naukowców, którzy zbadali czaszkę Jana Kochanowskiego, przechowywaną w Muzeum Czartoryskich. Czaszka przez lata była w posiadaniu księżnej Izabeli Czartoryskiej w Puławach. Okazało się, że czaszka uważna za szczątki Jana Kochanowskiego należy do kobiety... Ugotować makaron al dente. Na oliwie podsmażyć kiełbasę z cebulą, dodać kawałki dyni i namoczone grzyby. Wymieszać z makaronem. Na wierzchu położyć kawałek pleśniowego sera. Skropić oliwą. Smacznego. W piątek 26 listopada od 10 do 12 w audycji \"Gotuj z Suliszem\" włoski smak. Naszym gościem będzie Jerzy Strzyż, pasjonat włoskiej kuchni. Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama