Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepisy na Wigilię: Zupa czekoladowa

Pochodzi ze szlacheckiej kuchni, podawano ją w XIX wiecznym Krakowie. Stamtąd trafiła na Lubelszczyznę. Może warto zaryzykować?
Szereg potraw otwierała zupa czekoladowa, podawana tylko ten jeden raz w roku – pisze Maria Estreicherówna, opisując życie towarzyskie i obyczajowe Krakowa w latach 1848 – 1863. Na opisanej przez nią wieczerzy były ponadto: cztery gatunki ryb, kutia z ryżu z makiem i miodem, na deser jabłka, orzechy i bakalie. Składniki: 1 l mleka, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 10 suszonych moreli, 2 łyżki rodzynek, 2 żółtka, 2 łyżki cukru. Wykonanie: Morele namoczyć, ugotować w tej samej wodzie. Rodzynki namoczyć i odsączyć. Do mleka wsypać połamaną na kawałki czekoladę. Zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem. Zupę zestawić z ognia, mieszając dodawać żółtka. Dodać morele pokrojone w paski i rodzynki. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko. Lub z małymi biszkoptami.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama