Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepisy kulinarne: Ruskie pierogi

Prawdopodobnie najlepsze pierogi na świecie. Podajemy przepis na 3 rodzaje ciasta. I pyszny farsz.
Pochodzą z Rusi Czerwonej (nazwa od Grodów Czerwieńskich) czyli dzisiejszej Ukrainy, gdzie konserwowano ser w kamionkach, przekładając go warstwami ugotowanych ziemniaków. Twaróg jedzono z chlebem, z tego co zostało (ziemniaki plus trochę sera) robiono pierogi, dodając przypaloną cebulkę. Sera w farszu zawsze było niedużo, ziemniaki stanowiły trzy czwarte nadzienia do pierogów. – Ser w pierogach powinien być tylko dodatkiem – wspominał Jerzy Passendorfer, reżyser, pochodzący z Wilna. Farsz doprawiano ponadto świeżo mielonym pieprzem i solą, czasem suszoną miętą roztartą w palcach. Pierogi były małe i duże, gotowane i pieczone. Dziś klasyka to pierogi z wody polane skwarkami z cebulką. Podsmażone na drugi dzień na złoto też są rewelacyjne. Składniki: 50 dag pszennej mąki, 1 żółtko, 1 łyżka masła, 1 szklanka ciepłej wody, sól. Wykonanie: Mąkę posiekać z solą, wbić żółtko, dodać masło. Powoli wlewać ciepłą wodę dokładnie mieszając ciasto. Zagnieść i rozwałkować. Składniki: 50 dag mąki, pół litra maślanki, szczypta soli. Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, posolić, dodać tyle maślanki, żeby można było zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować. Składniki: 50 dag mąki 4 szklanki mąki, 5 łyżek gęstej śmietany, 2 jajka, 3 łyżki oleju, niepełna szklanka ciepłej wody, sól. Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajka. Dodać śmietanę, sól, olej. Wymieszać, dodawać powoli wodę wyrabiając ciasto. Kiedy będzie miękkie, przykryć go miską na 10 minut. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, wycinać szklanką krążki. Składniki: 75 dag ziemniaków, 25 dag białego sera, 2 cebule, sól, pieprz, olej. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść, dodać pokruszony twaróg, wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę, mocno przesmażyć na oleju. Dodać do farszu, doprawić solą z pieprzem. Nakładać farsz na ciasto, lepić pierogi, zrobić ząbki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane przesmażoną cebulką z boczkiem. Lub samym boczkiem. Na drugi dzień usmażyć je na złoto, polać cebulą ze skwarkami. Albo posypać czerwoną papryką i parmezanem i usmażyć na patelni. Pycha.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama