Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Racuszki na chandrę

Z dzieciństwa pamiętam smak racuchów, które robiła mama. Czy możecie podać sprawdzone przepisy na różne rodzaje tych smakołyków – pisze Joasia z Puław. Spełniamy prośbę.
Racuszki na chandrę
(M. Kaczanowski)
Racuchy to także smak mojego dzieciństwa. W moim rodzinnym domu piekło się je na całą patelnię, posypywało cukrem pudrem i jadło z mlekiem. Ale co kraj, to obyczaj. Racuchy robi się na wiele sposobów. Racuchy na niedzielę Składniki: 50 dag mąki, 3 dag drożdży, 1 opakowanie rodzynek, olej, cukier, sól. Wykonanie: Zagnieść ciasto z mąki, wody i drożdży. Dodać sól i cukier. Wyrabiać, dodać rodzynki, odstawić do wyrośnięcia. Koniecznie w ciepłe miejsce. Jak ciasto wyrośnie, wykrawać łyżką porcje ciasta i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano. Na talerzu posypać cukrem pudrem. Racuchy z ziemniaków i mąki owsianej Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag mąki owsianej, olej do smażenia, sól. Wykonanie: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce. Wymieszać z przesianą mąką, osolić. Smażyć duże placki na rozgrzanym oleju. Podawać z kwaśnym mlekiem. Racuszki Michała Tombaka Michał Tombak, autor słynnych książek \"Droga do zdrowia”, \"Czy można żyć 150 lat” i \"Uleczyć nieuleczalne” dwa razy w tygodniu je racuszki dyniowe. – W sezonie kupuję dynię na zapas, kroję w kostkę, pakuję w woreczki i zamrażam – mówi Michał Tombak. Jak zrobić takie racuszki. – Dynię miksuję w dodatkiem mąki kukurydzianej, dodaję mleko, jajko i odrobinę soli. Z powstałego ciasta smażę niewielkie placuszki – mówi Michał Tombak. Dyniowe racuszki są doskonale w smaku. Najlepiej smakują ze śmietaną lub jogurtem.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama