Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Lebiodki

To przepyszne paszteciki nadziewane ...lebiodą. - Tak się u nas w domu gotowało - wspomina Helena Opolska z Markuszowa
Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Lebiodki
(Fot. Waldemar Sulisz)
Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki, 12,5 dag margaryny lub masła, pół szklanki śmietany, 2 dag drożdży, sól, gałka muszkatołowa. Na farsz: 50 dag lebiody lub 1 opakowanie szpinaku, 50 dag białego sera, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, żółty ser na posypkę, olej na smażenie. Wykonanie: Przesiać mąkę, posiekać masło lub margarynę. Wymieszać śmietanę z drożdżami i solą. Dodać do mąki, wsypać startą gałkę muszkatołową na smak. Zagnieść ciasto, przykryć miską, żeby odpoczęło. Posiekać lebiodę lub szpinak. Wrzucić na patelnię, dodać trochę wody, dusić do odparowania. Przełożyć do miski, dodać pokruszony ser, roztarty czosnek, sól, pieprz. Można dodać trochę podsmażonego boczku na smak. Wyrobić smak, jak trzeba doprawić. Ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty, nałożyć farsz, zawinąć ciasto. Kroić jak krokiety. Posypać startym żółtym serem i upiec w piekarniku na złoto.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama