Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Potrawy wigilijne. Przepisy lubelskich szefów kuchni

Siadamy przy wigilijnym stole, po to, żeby się nasycić, nacieszyć poczuciem bliskości. Uświadamiamy sobie, że więcej szczęścia jest w dawania niż w braniu. Mariia Viznovych, która wraz z Szymonem Bogutą i Markiem Pankiem przygotowała dla was przepisy na Wigilię mówi, że to najważniejszy czas w roku
Potrawy wigilijne. Przepisy lubelskich szefów kuchni

Dwanaście wigilijnych dań ze swoich rodzinnych domów przygotowali dla was: Mariia ViznovYCh, szefowa kuchni w Ośrodku Wypoczynkowym Leśna Ryba w Starej Jedlance, Szymon Boguta, szef kuchni w restauracji Chleb Powszedni w Hotelu Trzy Róże w Zembrzycach Dolnych oraz Marek Panek, szef kuchni w restauracji Hades Szeroka w Lublinie.

Mariia jest Ukrainką. Przez 6 lat pracowała z Magdą Gessler w Warszawie i Lublinie. Robi najlepsze pielmieni po prawej stronie Wisły. Szymon Boguta to młody wizjoner, który jako pierwszy wprowadził w Lublinie kolacje na cztery ręce.

Dwanaście wigilijnych dań ze swoich rodzinnych domów przygotowali dla was: Mariia ViznovYCh, szefowa kuchni w Ośrodku Wypoczynkowym Leśna Ryba w Starej Jedlance, Szymon Boguta, szef kuchni w restauracji Chleb Powszedni w Hotelu Trzy Róże w Zembrzycach Dolnych oraz Marek Panek, szef kuchni w restauracji Hades Szeroka w Lublinie.

Mariia jest Ukrainką. Przez 6 lat pracowała z Magdą Gessler w Warszawie i Lublinie. Robi najlepsze pielmieni po prawej stronie Wisły. Szymon Boguta to młody wizjoner, który jako pierwszy wprowadził w Lublinie kolacje na cztery ręce. Zwolennik wielokulturowej, tradycyjnej kuchni lubelskiej, po mistrzowsku przyrządza mostek cielęcy. Marek Panek, od zawsze w Hadesie, twórczo łączy kuchnię francuską z polską. Robi najlepsze tatary w mieście.

Jakie potrawy pojawią się na wigilijnym stole w ich rodzinnych domach? - Śledzie, grzybowa, pierogi z fasolą, kutia. Na finał fasola z wigilijnym suszem - mówi Mariia Viznovych. 

- W rodzinie żony będzie kapuśniak, u nas barszczyk z uszkami, karp po żydowsku, kapusta z grochem, lemieszka, kluski z makiem - opowiada Szymon Boguta.

- Śledzie na oleju lnianym z cebulą, barszczyk z uszkami, pierogi z kapustą i kominkami, makowiec, kutia - mówi Marek Panek.

Co przy stole wigilijnym jest najważniejsze? - To, że jesteśmy razem, że doczekaliśmy się przyjścia małego Jezuska - mówi Mariia, która teraz Wigilię spędzi w Polsce, a 6 stycznia - prawosławną - na Ukrainie.

- Najważniejsza jest bliskość. Życzymy sobie zdrowia, bo jak zdrowie jest to wszystko inne też - mówi Marek Panek

- Żebyśmy wszyscy spotkali się na Wigilii za rok - dodaje Szymon Boguta.

Powiązane galerie zdjęć:

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama