Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Król twarożków

Delikatny, rozpływający się w ustach serek Bieluch produkowany według tajemnej receptury przez Spółdzielnię Mleczarską Bieluch w Chełmie pozwoli wam zrealizować w kuchni każde marzenie. Na przykład zrobić bliskiej osobie śniadanie i powiedzieć: Tak cię kocham, że zrobiłem ci twarożek.
Król twarożków
Na opakowaniu widnieje charakterystyczny Duch Bieluch. Symbol Chełmskich Podziemi Kredowych, zaliczanych do najbardziej znanych polskich atrakcji turystycznych w Europie. Chełm jest jedynym miastem w Europie posiadającym unikatowe podziemia wykute w kredowej skale. Skała, na której zbudowane jest miasto jest dziurawa jak ser szwajcarski – to przemawia do wyobraźni. Najdłuższy chodnik tajemniczych podziemi kończy się w miejscu nieistniejącego już ratusza. Ponoć podziemne korytarze ciągną się do oddalonego o 15 km Stołpia, gdzie stoi zagadkowa wieża. Duch Bieluch, który jest symbolem Chełma, to jeden z najsłynniejszych polskich duchów, który pilnuje pomyślności mieszkańców miasta. Jest łagodny, dobrotliwy, pomocny ludziom. Także przynosi szczęście. Stąd turyści ciągną do kredowych podziemi latem i zimą, bo wystarczy zatrzymać się w korytarzu, stanąć przy ścianie, wyszeptać marzenie i załatwione. Bieluch jest duchem białego niedźwiedzia, który w czasach przedchrześcijańskich mieszkał w kredowej jaskini na Chełmskiej Górze. Według legendy pod trzema dębami. Był postrachem ludzi, jak krakowski smok. Któregoś dnia niedźwiedź wyruszył na łowy. Ludzie u wejścia do jego pieczary zapalili wieczny znicz. Kiedy biały niedźwiedź wrócił, święty ogień go poraził, zapadł się w podziemia. Zło zamieniło się w dobro, dziś duch legendarnego niedźwiedzia strzeże ludzi i skarbów. Serek Bieluch to dziś druga legenda Chełma. Jeden z najbardziej rozpoznawalnych twarożków w Polsce, produkowany przez Spółdzielnię Mleczarską Bieluch w Chełmie nie zawiera konserwantów i stabilizatorów. Jest tak delikatny, że może być inspiracją dla wielu potraw. Klasyka to twarożek pod nazwą \"Serek Ewusi”. Należy drobno posiekać koperek, posypać go solą i zostawić na kilka godzin. Dodać do twarożku, doprawić roztartym ząbkiem czosnku. Pycha. Równie dokonały jest Bieluch ze świeżym, posolonym pomidorem. Co ciekawe, z innym serkiem to już nie to. Z serka \"Bieluch” możecie zrobić świetne kluseczki. Do 1 opakowania serka Bieluch dodajcie 1 jajko i 3 łyżki mąki. Po starannym wymieszaniu kładziecie kluseczki łyżeczką na wrzątek. Gotujecie do wypłynięcia. Podajecie z cukrem i masłem. Kiedy do serka dodacie ziół, wyją kluseczki do delikatnego mięsa. Serek Bieluch doskonale sprawdzi się z tuńczykiem. Do serka dodajecie tuńczyka w sosie własnym (pół puszki) i odrobinę posiekanego pora. Doprawiacie solą i gotowe. Będzie także świetny z wędzoną makrelą, posiekaną cebulą i czosnkiem. Z serka Bieluch można nawet zrobić ciasto na pizzę. Potrzebujecie: 30 dag mąki pszennej, 1 Bieluch, 6 łyżek stołowych mleka, 6 łyżek stołowych oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól. Składniki na ciasto należy zagnieść na gładką masę, w razie potrzeby podsypać mąką. Na wierzch ułożyć ulubione składniki, piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 15 minut. Więcej przepisów z Bieluchem znajdziecie na stronie: http://www.smbieluch.pl/ PRODUKTY ZGŁOSZONE DO KONKURSU
Na produkty biorące udział w konkursie \"Nasze Dobre Lubelskie” można głosować, wysyłając SMS-y pod numer 71466. W treści SMS-a należy wpisać NDL. nr produktu (np. NDL. 99). Z jednego numeru można wysłać nieograniczoną liczbę SMS-ów. Koszt jednego SMS-a wynosi 1,23 zł z VAT. Na wasze głosy czekamy do 22 lutego.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama