Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Długi weekend to dobry czas na kulinarne wycieczki. Podpowiadamy, gdzie można coś dobrego zjeść. Lubelskie na majówkę kusi cebularzykami na przystawkę, regionalną zupą z karpia, kołdunami w rosole, bajglami z białym serem, kotletem kijowskim. Za każdym miejscem stoi historia konkretnej miejscowości, zabytki i niezwykłe historie. Oto nasz subiektywny przewodnik.
Baranina i jagnięcina jest na fali. Wraca do łask cielęcina i królik w śmietanie. Mocno trzymają się żeberka i steki, a także schabowy po lubelsku. Panierowane filety z wątróbki oraz sztuka mięsa z chrzanem znów trafiają do menu restauracji.
Teatr prowadzi nas w świat, gdzie marzenia, pragnienia są na wyciągnięcie ręki. Poddajemy im się, wyrażając wdzięczność nie tylko brawami, ale i ciszą. A jeżeli jeszcze ta cisza potrafi się przebić przez zgiełk, który nas czeka po wyjściu z teatru, to misja teatru jest spełniona. Rozmowa z Leszkiem Mądzikiem, twórcą Sceny Plastycznej KUL, wybitnym scenografem, dyrektorem artystycznym nowego Festiwalu Scenografii i Kostiumów „Scena w Budowie” w Lublinie
Na 4 stronach wielkanocnej kuchni prezentujemy przepisy lubelskich szefów kuchni na świąteczny stół.
Jajko jest symbolem Wielkanocy. Polacy nie wyobrażają sobie świąt bez jajek.
Choć na wielkanocnym stole rządzi żurek, to w okolicach Kazimierza Dolnego – zalewajka. Podstawą zalewajki jest święcone. Czyli wędliny i chrzan z koszyczka. W Wielką Sobotę, po jego poświęceniu gotuje się zalewajka.
Jeszcze jest czas, żeby nastawić zakwas na żurek, zrobić białą kiełbasę, zamarynować mięso na wędliny i pieczyste.
Spektakl Mateusza Nowaka, według książki “Niemcewicz od przodu i tyłu” to przejmujący, piekielnie aktualny Polaków portret własny. Książkę napisał w XVIII wieku Karol Zbyszewski. Wychłostał w niej marionetkowego króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, obżarstwo i pijaństwo magnatów, pazerność i rozwiązłość purpuratów, wreszcie posłów sejmowych, zachłannie walczących o powiększanie majątku.
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne. Jak zrobić mazurek?
Jajko jest symbolem Wielkanocy. I wiary, że tak jak Chrystus pokonał śmierć, tak i my ją pokonamy. Nic dziwnego, że Polacy nie wyobrażają sobie bez jajek świąt.