Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Gołąbki, które odchudzają

Czy to możliwe, żeby schudnąć 10 kg w dwa tygodnie? Możliwe, jeśli spróbujemy warzywnej diety oczyszczającej.
Gołąbki z nadzieniem warzywnym w paprykowym sosie przyrządzone w zgodzie z nią - są zawrotnie dobre. Założenia diety są proste: jemy warzywa, które dostarczają mało kalorii i energii. Z korzeniowych: marchew, buraki, selery, pietruszkę i rzodkiew. Z kapustnych: wszelkie kapusty, kalarepę, kalafiory i brokuły. Do tego czosnek, cebulę i pory. Ogórki, cukinie, dynie, kabaczki, oraz pomidory, paprykę i sałaty. Zaleca się kiszonki z kapusty, ogórków i buraków. Z owoców wolno jeść jabłka i grejpfruty. Dania doprawia się nieoczyszczoną solą, ziołami, kminkiem, chrzanem, sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Dzięki przerwaniu spożywania białka i tłuszczu w naszym ciele uruchamiają się procesy samooczyszczenia, usuwające złogi i toksyny. Na pół godziny przed posiłkiem pije się soki wyciskane z warzyw i owoców. Bez dodatku cukru. Następnie je się surówki, potem dania gorące. Czy taka dieta jest smaczna? Pod okiem Barbary Lisek ze Skrobowa przetestowaliśmy razem z Magdaleną Fijałkowską z Radia Lublin warzywne gołąbki. Składniki: 1 kapusta, 4 marchewki, 2 selery, 2 ogórki kiszone, 2 papryki, 1 por. Na sos: 4 pomidory, 4 papryki, 1 cukinia, 2 cebule, pieprz, bazylia. Wykonanie: Najpierw ugotowaliśmy kapustę. W oddzielnym garnku marchew i selery. Pani Basia umiejętnie rozebrała kapustę do gołąbków i pokazała, jak z każdego liścia ściąć gruby nerw. Następnie w malakserze (można na tarce) poszatkowaliśmy na drobno gotowane warzywa z paprykami i ogórkami kiszonymi. Dodaliśmy pokrojony por, po doprawieniu bazylią i pieprzem nadzienie było gotowe. Najpierw pani Basia zrobiła wzorcowego gołąbka, nakładając na liść farsz i składając go w kopertę. Kolejne zrobiliśmy my. Gołąbki poszły do garnka z wrzątkiem na 30 minut. W tym czasie z ugotowanych wcześniej pomidorów, papryki, cukinii i cebuli zmiksowaliśmy sos, dodając pieprzu i bazylii. Po chwili parujące gołąbki z sosem wylądowały na półmisku. Ach, co to był za smak. Jadłem i czułem jak chudnę. Jakie to było przyjemne. Taki farszem możecie nadziewać pomidory, cukinie, kabaczki, papryki. Aha, w tej diecie ważna jest posypka. Najlepsza jest gremolata. Czyli drobno posiekana natka pietruszki, wymieszana z posiekaną skórką z cytryny i czosnkiem. Możecie do tego dodać posiekany rozmaryn i kapary. Smacznego. Interaktywne gotowanie ze sprawdzonymi przepisami, konkursami i nagrodami. W każdy piątek od 8 do 10. Najsmaczniejsza audycja w sieci pod nadzorem Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama