Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Co pieczecie do kawy?

Torcik, sernik, szarlotkę? Zobaczcie, co piecze Alicja Rebeta.
Pani Alicja robi wyborne ciasta, pisze o nich zaczarowane książki. Z jednej przepisuję myśl, która bardzoz przypadła mi do gustu: Panowie filozofują, ustawiają świat, a my przy kawie (ale jakiej) wspominamy minione dzieje, lata młodości naszych ojców i słuchamy. Najpierw jej przepis na kawę. Wystepują W roli kawy: włoska kawa do ekspresu. Najlepiej Illy cafe Espresso. W roli ekspresu: ekspres do kawy o ciśnieniu 15 bar. W roli likieru: Likier irlandzki Irish Cream (whisky ze świeżą śmietaną). Scenariusz: Zaparzyć kawę, dodać likier. Występują: Ser półtłusty: 1000 g (zemleć) Jajka: 2 sztuki całe plus 4 żółtka (białka zachować na pianę) Mleko: 1 szklanka Olej: 125 ml Cukier kryształ: 1, 5 szklanki Cukier waniliowy 1 opakowanie Budyń śmietankowy: proszek Scenariusz: Wszystko razem zmiksować. Spód tortownicy lub blaszki wyłożyć herbatnikami \"Petit-beurre\". Wylać masę serową. Piec 45 - 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia wylać ubitą pianę (białka z 4 jajek z 1 szklanką cukru). Piec do lekkiego zarumienienia. Wtedy robi się \"Rosa\".
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama