Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Tosiek z \"Plebanii\" ugotuje w Plazie gulasz

Gulasz będzie z wieprzowiny. Z cebulą, czosnkiem, czerwoną papryką i pieczarkami. Żeby było smaczniej, podamy go w chlebkach. Gdzie? W piątek, 21 listopada od godz. 15 do 18 w lubelskiej Plazie.
Jerzy Rogalski, słynny pan Tosiek z serialu \"Plebania” będzie gotował, częstował i opowiadał anegdoty. Zapraszamy do Plazy na I urodziny programu \"Gotuj z Suliszem”, który w każdy piątek można znaleźć w magazynowym wydaniu Dziennika Wschodniego, a od godz. 8 do 10 posłuchać w Radiu Lublin. Propotyp gulaszu Pana Tośka powstał w restauracji \"U Elizy w Piaskach”. - Ugotowałem, spróbowałem, z czystym sumieniem go czytelnikom Dziennika Wschodniego polecam - mówi Rogalski. Razem z Magdaleną Fijałkowską gotujemy w różnych miejscach na Lubelszczyźnie. W restauracjach, bibliotekach oraz waszych domach gotujemy, to co lubicie. Dzielimy się przepisami, uczymy się gotowania w waszych kuchniach. Z okazji pierwszej rocznicy delikatesy \"Delima” w Plazie postanowiły wyprawić nam interaktywne gotowanie. Zaprosiliśmy Jerzego Rogalskiego, z którym ugotujemy gulasz po węgiersku. Składniki: 1 kg wieprzowiny, 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, sól, czarny pieprz, słodka papryka w proszku, pieprz ziołowy, pół szklanki kwaśnej śmietany. Zamiast talerzy: 4 małe, okrągłe chlebki razowe. Wykonanie: Wieprzowinę, najlepiej karkówkę obrać z błon i pokroić na większe kawałki. W rondlu rozpuścić smalec i obsmażyć mięso na ostrym ogniu, zmniejszyć gaz i podlać wodą. - Wsypać 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki, rozprowadzić, chwilę dusić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czerwoną paprykę i pieczarki. Doprawić solą, czarnym i ziołowym pieprzem, przykryć i dusić godzinę - mówi Jerzy Rogalski. Po godzinie spróbować, doprawić roztartym czosnkiem, ewentualnie dodać cebuli. Dusić dwie godziny. - Jak ktoś lubi gulasz ostry, doprawić papryką chili lub tabasco - dodaje Rogalski. Z chlebków wyjąć miąższ, napełnić je gulaszem, ozdobić każdą porcję łyżeczką kwaśnej śmietany. W piątek, 21 listopada od 8 do 10 w Radiu Lublin specjalne wydanie programu. Zrobimy gulasz Pana Tośka. Będą anegdoty Jerzego Rogalskiego, jego przepisy, konkurs i dużo nagród. Zapraszają: Magdalena Fijałkowska, Jerzy Rogalski i Waldemar Sulisz A od 15 do 18 w delikatesach \"Delima” w Plazie częstujemy gulaszem w urodzinowych chlebkach. Czekamy - mówi Jerzy Rogalski. Czyli Pan Tosiek z serialu \"Plebania\". Wśród osób, które prześlą nam swoje autorskie przepisy na gulasz rozlosujemy nagrody: sprzęt AGD, super bestseller \"Przepyszne ziemniaki” wydany przez Reader\'s Digest oraz książkę Roberta Makłowicza: \"Smak Węgier” wydaną przez Znak. Przepisy należy wysłać mailem na adres: [email protected].
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama