Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Żurek na wędzonce, z kiełbasą i jajkiem

Pachnie zakwasem, czosnkiem, majerankiem. Na zimową pogodę jest w sam raz.
Żeby zrobić dobry żurek na zakwasie wybraliśmy się z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do piekarni Tadeusza Pęzioła. Dlaczego tam? Bo w tej piekarni piecze się chleb na prawdziwym zakwasie. Po taki zakwas można zgłosić się do piekarni. Albo według naszych wskazówek zrobić go w domu. To połowa żurkowego sukcesu. Najpierw trzeba kupić sobie kilogram żytniej mąki. - Wsypać do glinianego garnka jedną szklankę i powoli wlewać ciepłą przegotowaną wodę. Trzeba cały czas mieszać, a potem długo rozrabiać z wodą - mówi Tadeusz Pęzioł, pod którego okiem zrobiliśmy żurek. Garnek trzeba nakryć lnianą szmatką i postawić w cieple na trzy dni. Jak po całym domu pachnie świątecznie - przystępujemy do robienia żurku. Po zakwasie w żurku najważniejszy jest wywar na różnych wędlinach. Należy kupić dwa kawałki wędzonych żeberek, 30 dag dobrego boczku i pęto wiejskiej, mocno czosnkowej kiełbasy. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować i odszumować. Włożyć żeberka i boczek, gotować pół godziny. Dodać namoczone przez noc grzybki, wlać wodę w której się moczyły. To ona nadaje wspaniały, grzybowy aromat. Wrzucić kilka ząbków czosnku, doprawić wywar solą z pieprzem. Oraz majerankiem. Na patelni podpiec kiełbasę i pokroić w plastry. Czas na finał. Z garnka wyciągamy żeberka i boczek. Przelewamy wywar przez sito do drugiego garnka, żeby pozbyć się przypraw. Do zakwasu wlewamy chochelkę wywaru i dokładnie rozprowadzamy. Wlewamy do garnka małą strużką, dokładnie mieszając. Gotujemy trzy minuty. Z czterech okrągłych chlebków ścinamy wierzch, wydrążamy. Do każdego chlebka wkładamy po kilka plasterków podpieczonej kiełbasy. Oraz jajko na twardo. Zalewamy żurkiem. Na smak można dołożyć do każdego żurku łyżeczkę domowego chrzanu. A potem zajadamy. Coś pysznego. W piątek od 8 do 10 kurs gotowania żurku w piekarni Tadeusza Pęzioła w Lublinie. Do kursu dodamy przepisy na zalewajkę i kwaśnicę, konkurs i smaczne nagrody. Zapraszają Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama