Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kulinarny Lublin: sprawdź, czy dobrze zjesz!

Ona i On. Zaglądają do restauracji. Wybierają zaciszne miejsce. Próbują dań. I piszą o swoich wrażeniach. Sprawdź sentymentalny przewodnik po gastronomicznej Lubelszczyźnie.
Tym razem Ona i On ocenili francuską restaurację Alzacja w Lublinie, znajdującą się przy ul. Chopina. Najpierw w Kulinarnym Lublinie znajdziesz dane restauracji: adres, telefon, rodzaj kuchni, ilość miejsc. I inne przydatne informacje. Potem krótki opis w języku angielskim. W wypadku Alzacji także francuskim: Les gourmandises francaises sont arrivees! Tartes, moules, soupes-cremes, escargots, poissons ou vaindes. Tout savoureux, delicat et plein d\'arome. (sauf notre agneau trop dur, desole :) . Puis des desserts tentants: profiteroles pralinees, creme caramel ou du chocolat qui coule... Mais si cette caresse de gustation devient indiscrete, ce n\'est aucune caresse. Delicate, sophisticated and french cuisine with interesting variety of wines. Snails, froglegs, creamy soups, rabbits and even chocolate desserts are not a problem to the chef but watch out for lamb as it may be overdone. Extra hint: a little bird told me that the owners like to talk about their clients... whoops! ...Było smacznie, jednak najlepsze przede mną. Właścicielka dużo opowiadała o deserze, który jedna ze stałych klientek nazwała \"lepszym od faceta\". Czy można się nie skusić? To fondant chocolat, przy którym czas płynie jak czekolada, skapuje lecz nie ucieka. Płynna czekolada, którą trzeba uwolnić z miękkiego ciasta na spotkanie z bitą śmietaną, gałką lodów i cudownym, pralinowym sosikiem autorstwa szefa kuchni. Trzeba będzie kiedyś sprawdzić, co lepsze... ...Na początek spróbowaliśmy alzackich placków. Tart Alzacja klasyczny, Tart Alzacja z żółtym serem, Tart Alzacja z pieczarkami (pisownia za stroną internetową Alzacji) to bardzo smaczne placki na cieniutkim cieście z serowym nadzieniem. Ponieważ żółte i pleśniowe sery uwielbiam, ten smakołyk bardzo mi do gustu przypadł. Szef kuchni robi go od ręki, wszysto świeże, ciasto chlebowe na piwie - rewelacja... Kulinarny Lublin to młodszy brat \"Kulinarnej Warszawy\". Warto zajrzeć na stronę \"Kulinarnego Lublina\", żeby przekonać się, co w kwestii gastronomicznej na Lubelszczyźnie się dzieje: http://kulinarnylublin.blox.pl
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama