Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Dożynki rybackie: salceson z tołpygi. Hit!

Salceson z tołpygi z Gospodarstwa rybackiego w Siemieniu to jeden z największych przysmaków V Dożynek Rybackich. Zdradzamy przepis!
Oto przepis na salceson z tołpygi - zdaniem publiczności największy hit tegorocznych dożynek w kategorii \"rybackiej\". 1,3 kg filetów z tołpygi łyżeczka soku z cytryny 40 dag chudego świeżego boczku 6 ząbków czosnku łyżeczka otartego majeranku łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżeczki kminku, liść laurowy 2 jaja, sól, pieprz półtorej szklanki bulionu z ryby Rybę umyć, usunąć ości, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Bardzo chudy boczek pokroić w kostkę. Rybę i boczek włożyć do dużej salaterki, dodać roztarty z solą i pieprzem czosnek, kminek, majeranek i imbir, wymieszać, przykryć, wstawić do lodówki na 3 godziny. Wbić jajka, dokładnie wyrobić. Lniany woreczek luźno napełnić farszem, zaszyć, ułożyć w brytfannie, zalać bulionem, dodać liść laurowy, doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu 50 minut. Ostudzić w bulionie, wyjąc na deseczkę, przykryć drugą deseczką, lekko obciążyć. Podawać z pikantnymi sosami. Składniki: 4 pstrągi z Chodelki, 10 ząbków czosnku, 12 dag masła, zielona pietruszka, sok z 1 cytryny, 12 plastrów wędzonego boczku, sól, pieprz. Wykonanie: Pstrągi oczyścić, umyć, posmarować w środku masłem czosnkowo pietruszkowym. Każdą rybę zawinąć w plasterki boczku, potem w folię aluminiową. Piec po 8 minut z każdej strony. Podawać polane masłem i skropione sokiem cytrynowym. Z chrupiącymi kartofelkami chrupie się pstrągi najlepiej.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama