Pierś z kurczaka w orzeszkach macadamia
Podczas świątecznych zakupów natchnąłem się na orzeszki macadamia. Ten przysmak Aborygenów o niebo lepszy od naszych orzechów laskowych jada się na surowo, podpieka, używa do panierki, otacza w czekoladzie i dodaje do ciast.
- 25.12.2008 20:31
Okazuje się, że to jedyne orzeszki, z którymi można grzeszyć bez umiaru. Nie dość, że obniżają cholesterol, to jeszcze zawierają bezcenny selen.
Pierś z kurczaka w panierce z orzeszków macadamia silnie działa na zmysły i wprowadza w błogi nastrój.
4 filety z piersi kurczaka, 4 łyżki posiekanych orzeszków macadamia, sól, świeżo zmielony pieprz, 1 papryka, 2 marchewki, por.
Piersi z kurczaka natrzeć solą z pieprzem, odstawić na 2 godziny.
Obtoczyć z obu stron w orzeszkach.
Smażyć na oliwie po 3 minuty z każdej strony.
Przełożyć na talerze. Podawać z warzywnym tagliatelle. To paseczki pieczonej papryki obranej ze skórki, porów i marchewki. Lekko blanszowane podkreślą wyrafinowany smak kurczaka.
W piątek, 26 grudnia od 8 do 10 wydanie specjalne audycji, a w nim przepisy na świąteczny obiad, konkursy i nagrody. Zapraszają Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
Podaj przepis na świąteczne danie. Możesz wygrać dobrą książkę kucharską:)
Reklama













Komentarze