Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Błogosławiony chleb

Z wielkim wzruszeniem piekliśmy prosforę. Małą bułeczkę na zakwasie, którą podczas cerkiewnej wigilii ludzie dzielą się jak opłatkiem. Ten przaśny chleb zrobiliśmy z Ireną Ślusarenko ze Lwowa. Przy okazji namówiliśmy ją na to, żeby podała kilka autentycznych przepisów kuchni ukraińskiej.
Do pani Ireny, która na co dzień jest konserwatorem zabytków, trafiliśmy za sprawą ks. Stefana Batrucha, proboszcza parafii greckokatolickiej w Lublinie. Jak to jest z prosforą? - W czasie wigilii uczestnicy wieczerzy dzielą się przyniesioną z cerkwi prosforą. Czasem maczają ją w miodzie, który symbolizuje powodzenie - tłumaczy Batruch. Naczynie do wypieczenia prosfory muszą być idealnie czyste, przecież robi się błogosławiony chleb. Składniki: 1 kg mąki pszennej, łyżeczka drożdży, woda. Wykonanie: Najpierw trzeba przesiać mąkę. - Rozczynić drożdże wielości orzeszka w szklance wody. Wsypać szklankę mąki, rozrobić, zostawić na pół godziny w cieple - mówi Irena Ślusarenko Po wyrośnięciu dodaliśmy szklankę wody, dosypaliśmy szklankę mąki i zagnietliśmy twarde ciasto. Znowu daliśmy mu w cieple pół godziny na wyrośnięcie. Po tym fakcie nastąpił podział prac: Magda Fijałkowska z Radia Lublin wałkowała ciasto, ja wycinałem krążki ciasta. Irena Ślusarenko rozwałkowała resztę ciasta i wycięła mniejsze krążki. Na każdej odcisnęła specjalną pieczęć. Te większe i mniejsze trzeba było znów odstawić do wyrośnięcia. - Teraz należy ułożyć jeden krążek na drugim i \"bułeczki” wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza. Na pół godziny. Kiedy Irena Ślusarenko wyjęła błogosławiony chleb, po cerkiewnej plebanii rozszedł się przaśny zapach. Ksiądz Stefan Batruch przyniósł miód w miseczce. Pod świętą ikoną podzieliliśmy się prosforą. Na szczęście. A ja namówiłem panią Irenę na to, żeby podzieliła się z Czytelnikami Dziennika Wschodniego ukraińskimi przepisami. Po ukraińsku. - Najważniejsza zasada. Najpierw się składniki podsmaża, potem zalewa wywarem - mówi Ślusarenko. Składniki: 1 kg buraków, 40 dag kapusty, 1 kg ziemniaków, 1 marchewka, 1 pietruszka, nieco przecieru pomidorowego, cebula, po jednej łyżce octu i cukru, czosnek, śmietana, liść laurowy, pieprz, sól. Wykonanie: Podsmażyć buraki na oleju. Oddzielnie podsmażyć ziemniaki, marchewkę, cebulę i poszatkowaną kapustę. Wrzucić wszystko na wrzątek, zagotować, doprawić według uznania. Można zaprawić śmietaną. Podawać na zimno. W dużym garnku smażyć kawałki mięsa, dodać cebulę, ziemniaki i ulubione warzywa, doprawić. - Przekładamy do żaroodpornych misek, wkładamy do piekarnika i zapiekamy, tak by na powierzchni utworzyła się chrupiąca \"skórka” - mówi Irena Ślusarenko. Na Ukrainie dusi się rosołową wołowinę z cebulą. Pół na pół. Dolewa wody. Doprawia solą z pieprzem. I podaje z chlebem. Taki mięso może być farszem do pierogów. - Najpierw trzeba zrobić ciasto z mąki i jajka. Wygnieść. Zrobić duże placki. Nakładać nadzienie. Składać na pół. Smażyć na oleju - mówi Ślusarenko. To absolutny hit ukraińskiej kuchni. Bakłażany można kupić przez cały rok i można zacząć je robić już dziś. Jak? - Najpierw trzeba 4 bakłażany na pół. Ale nie rozcinać do końca. Posolić w środku, żeby ściekła sól. Natrzeć bardzo obficie czosnkiem, ułożyć w słoju i zalać tak jak ogórki. Po czterech dniach jeść. Świetna przekąska - mówi Ślusarenko. Bakłażany to hit wschodniej kuchni. Coraz chętnie przekonują się do nich Polacy. Można je faszerować, dusić z warzywami. - Kroję je w plastry, obsmażam z jednej strony, przewracam, na każdy plaster kładę plaster pomidora, sól, pieprz, pokrywka i gotowe - dodaje Ślusarenko. Na koniec poleca kiszone gołąbki. - Kilogram marchewki zasmażyć z dużą ilością czosnku, doprawić solą i pieprzem. Zawijać w liście kapusty, ułożyć w słoju i zakisić. Dobra ta nasza kuchnia, dobra - śmieje się pani konserwator. W każdy piątek od 8 do 10: sprawdzone przepisy, konkursy i nagrody.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama