Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Soljanka: fantastyczna zupa z charakterem

Życie jest piękne - powiedziała po spróbowaniu wspólnie ugotowanej soljanki Nastia Kindzerska z Tarnopola na Ukrainie. Oto przepis na soljankę z pierwszej ręki.
Soljanka to fantastyczna zupa, w której rosyjska fantazja spotyka się z polskim smakiem. Ma cudowne właściwości lecznicze, stawia na nogi po całonocnej zabawie. Ponieważ w Internecie aż roi się od przepisów na soljankę, ale mało który ma cokolwiek wspólnego z oryginałem – o pomoc w jej przyrządzeniu zwróciłem się do Ireny Ślusarenko ze Lwowa, która gotuje zupę na ogórcach od lat. Razem z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin i Nastią Kinzerską z Tarnopola zrobiliśmy soljankę w greckokatolickiej plebanii. Pod duchowym nadzorem ks. Stefana Batrucha. – Zacznijmy od początku: nie soljanka tylko solanka. U nas na Ukrainie mówi się solanka – mówi Irena Ślusarenko. Ale solanka to regionalny przysmak kuchni rosyjskiej, popularny na Ukrainie i w Polsce. Ponieważ w encyklopediach kulinarnych częściej występuje nazwa soljanka – jej się trzymamy. Skąd nazwa zupy? – Często spotykam się z opinią, że pochodzi od rosyjskiej nazwy wsi i że to wiejska zupa. Nieprawda. Nazwa wzięła się od soli i słoności. Kwas spod kiszonych ogórków, którym zalewa się zupę jest kwaśny i słony – tłumaczy Irena Ślusarenko. Składniki: 2 litry bulionu, pół kg karkówki, 10 dag dobrej wiejskiej kiełbasy, 2 duże cebula, 2 ziemniaki, 3 – 4 duże kiszone ogórki, kilka ząbków czosnku, 2 marchewki, 1 pomidor lub przecier pomidorowy, sól, pieprz, listek bobkowy, ziele angielskie, 2 łyżki masła. Wykonanie: – Zaczynamy od ugotowania bulionu. Do garnka wrzucamy karkówkę pokrojoną na kilka części, 2 marchewki, cebulę, listek bobkowy, ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mówi Irena Ślusarenko. Ważny jest dobry wybór mięsa. Można łączyć wieprzowinę z wołowiną. Im lepszy bulion, tym lepsza będzie soljanka. Po przecedzeniu ugotowanego bulionu ostudzone mięso kroimy w paseczki. Na maśle podsmażamy cebulę. Wrzucamy do bulionu. Oddzielnie podsmażamy kiełbasę pokrojoną w paseczki i czosnek. Wrzucamy do bulionu. Potem podsmażone na maśle ogórki kiszone. Kiedy ogórki zmiękną, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. I paseczki karkówki. Zupa gotuje się około pół godziny. Sprawdzamy smak, uważając, żeby ziemniaki się nie rozgotowały. Dosmaczamy solą i pieprzem oraz przecierem pomidorowym. Na koniec wlewamy szklankę kwasu spod ogórków. Na Ukrainie zupę wlewa się do glinianych dwojaków (na zdjęciu) i wstawia do rozgrzanego piekarnika, żeby nabrała smaku. – Moja mama dodaje jeszcze ostrą paprykę. I koniecznie wędzonkę – mówi Nastia Kinzerska. Kiedy spróbowała wspólnie ugotowanej zupy powiedziała krótko: Życie jest piękne. W piątek 23 stycznia od 8 do 10 w audycji „Gotuj z Suliszem” kurs gotowania rosyjskiej soljanki, sposób na dobrą kwaśnicę i pożywną zalewajkę. Do tego smaczny konkurs i nagrody. Zapraszają Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama