Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kotlet Pożarskiego

Czyli legenda carskiej kuchni, którą wymyślił genialny Marie-Antoine Carême. Za życia okrzyknięty kucharzem królów i królem kucharzy przyrządzał kotlet z siekanej kury Aleksandrowi I.
Z czasem słynne danie trafiło do polskich dworków. Przed wojną do słynnej restauracji Berensa w Kazimierzu Dolnym. Słynną potrawę zrobiliśmy z Marcinem Grądzielem, szefem kuchni Restauracji Polskiej w Domu Architekta w Kazimierzu Dolnym. Marcin gotował z Magdą Gessler w programie „Kawa czy herbata”. Składniki: 4 piersi z kury ze skórką, 3 jajka, 5 łyżek masła, kawałek białej bułki, mleko, bułka tarta, sól, pieprz. Wykonanie: Posiekać mięso. Zalać mlekiem bułkę, odcisnąć i dodać do miski. Oddzielić żółtka od białka. Dwa żółtka dodać do mięsa razem z posiekanym masłem, wyrobić, doprawić solą z pieprzem. Ubić białko, dodać do mięsa, delikatnie wymieszać. Wtedy kotlety będą delikatne i puszyste. Uformować kotlety, panierować w bułce i jajku, smażyć na złoto. Co do kotleta Pożarskiego? Opiekane ziemniaczki. Oraz plastry marchwi i buraka duszone na maśle. Marchew z miodem, imbirem i sokiem pomarańczowym. Buraki z czosnkiem. A ja się cieszę, że Ryszard Zdonek, właściciel Restauracji Polskiej w Domu Architekta postanowił odtworzyć słynne dania przedwojennego Kazimierza. Już można u niego zjeść liny w śmietanie, na które do Berensa przyjeżdżała Ordonka. W każdy piątek od 8 do 10 sprawdzone przepisy, sekrety kulinarne, konkurs i dużo nagród do wygrania: Zaproszenie do kawiarni Pożegnanie z Afryką na dobrą kawę i deser, zestawy łasucha z OSM Piaski i książki kucharskie. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama