Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jak zrobić pierożki pieczone z kaszą i ziemniakami

Witam. Podaję przepis na tradycyjną potrawę która gościła na stołach chłopskich. W konkursie Smaki Lubelszczyzny zajęła 3 miejsce. Sądzę że jest godna polecenia. Ewelina Onyszko
Ciasto: 300g mąki 50g masła 25 g drożdży 30g cukru pół szklanki mleka 2 jaja sól Farsz: 600g ziemniaków 50 g smalcu 1 cebula 6 łyżki kaszy gryczanej 1 jajko sól , pieprz Sporządzić rozczyn z połowy mąki , ciepłego mleka i drożdży roztartych z cukrem. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki rozmącone jajo, roztopione masło oraz sól. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez maszynkę. Kaszę sparzyć wrzątkiem połączyć ziemniakami dodać cebulę podsmażoną na smalcu, wbić jajko przyprawić solą i pieprzem i wyrobić farsz. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubości 0,5 cm szklanką wykrawać krążki i nakładać nadzienie. Sklejone odkładać na stolnicę w ciepłe miejsce, aby urosły. Posmarować rozmąconym jajem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min na złoty kolor.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama