Reklama
Jak zrobić pierożki pieczone z kaszą i ziemniakami
Witam. Podaję przepis na tradycyjną potrawę która gościła na stołach chłopskich. W konkursie Smaki Lubelszczyzny zajęła 3 miejsce. Sądzę że jest godna polecenia. Ewelina Onyszko
- 25.02.2009 09:30
Ciasto:
300g mąki
50g masła
25 g drożdży
30g cukru
pół szklanki mleka
2 jaja
sól
Farsz:
600g ziemniaków
50 g smalcu
1 cebula
6 łyżki kaszy gryczanej
1 jajko
sól , pieprz
Sporządzić rozczyn z połowy mąki , ciepłego mleka i drożdży roztartych z cukrem. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki rozmącone jajo, roztopione masło oraz sól. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez maszynkę. Kaszę sparzyć wrzątkiem połączyć ziemniakami dodać cebulę podsmażoną na smalcu, wbić jajko przyprawić solą i pieprzem i wyrobić farsz. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubości 0,5 cm szklanką wykrawać krążki i nakładać nadzienie. Sklejone odkładać na stolnicę w ciepłe miejsce, aby urosły. Posmarować rozmąconym jajem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min na złoty kolor.
Reklama













Komentarze