Reklama
Recenzje: Przewodnik kulinarny Pascal: Indie
Z książką Anity Agnihotri, byłej Miss Indii i założycielki restauracji Bombay w Szczecinie ostatnio się nie rozstaję. Tak jak z anielskim deserem. Z kardamonem.
- 05.04.2009 11:19
Przepis na niezwykły deser znalazłem w książce Przewodnik kulinarny Pascal: Indie - z którą ostatno się nie rozstaję. Jego autorką jest Anita Agnihotri: była Miss Indii oraz założycielka i właścicielka istniejącej od 13 lat znanej restauracji Bombay w Szczecinie, której zdjęcia zdobią karty książki. Książka zachwyca fotografiami, kolorami przypraw i niemal tajemną wiedzą.
Seria przewodników kulinarnych debiutowała jesienią 2006 r. Realizuje ona ideę, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale również skutecznym sposobem odkrywania świata. W jej ramach ukazały się dotąd: Bułgaria, Chorwacja, Francja, Hiszpania, Egipt, Maroko i Tunezja oraz Węgry, zapraszające w pełną zapachów i smaków podróż do krajów popularnych wśród turystów z Polski. W 2008 r. dołączają do nich kolejne przewodniki z serii, czyli Indie, Japonia, Chiny, Meksyk.
Zapraszam na anielski deser. W oryginale nazywa się Thandai. Rewelacja!
1 l mleka, 2 łyżki nasion kopru włoskiego, pół łyżeczki mielonego kardamonu, 4 goździki, 2/3 filiżanki rodzynek, pół filiżanki posiekanych migdałów, ćwierć filiżanki posiekanych pistacji, tyle samo ziaren słonecznika, 6-8 nitek szafranu (lub szafran w proszku).
Zagotować 2,5 filiżanki wody, dodać kardamon i goździki, przykryć, zestawić z ognia. Przecedzić. Przygotować napar z kopru włoskiego. Zalać nasiona pół filiżanki wrzątku. Kiedy napar naciągnie, przecedzić.
Rodzynki, orzechy, słonecznik i migdały zalać naparem kopru, przykryć, odstawić na godzinę, zmiksować. Podgrzać 2 łyżki mleka, dodać szafran, napar z kardamonu i goździków oraz masę orzechową. Wlać pozostałe mleko. Podawać na zimno z kruszonym lodem.
Reklama













Komentarze