Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Serniki: Tak się robi dobry sernik!

Gdybym mógł, to zjadłbym całą blachę sernika pierzynka, który piecze Teresa Lejkowska z Wólki Zabłockiej. W gminie Serniki robi się około 30 rodzajów serników. My mamy dla was przepisy na dwa super serniki. Z Sernik.
Po naukę pieczenia sernika z Sernik pojechaliśmy z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do Gimnazjum w Woli Sernickiej. - Żyjemy ze smakiem, pieczemy najlepsze serniki w Polsce - mówi Grażyna Banachewicz, która prowadzi kapitalną stronę internetową gminy Serniki. Znajdziecie tam fantastyczne przepisy na serowe cuda i słodkości. Krótki kurs pieczenia serników odbyliśmy pod okiem Danuty Dejko i Danuty Wysok z Brzostówki oraz Teresy Lejkowskiej z Wólki Zabłockiej. Razem z nami uczyli się: Kasia Duda, Ula Lipska i Kacper Sagan z III klasy wspomnianego gimnazjum. O historii Sernik opowiadała nam Anna Węgrzyn, nauczycielka historii - która też piecze i uwielbia serniki. Nauka poszła sprawnie, było nam słodko. Oto dwa super przepisy na serniki. Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mąki, ½ szklanki cukru, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag margaryny. Masa serowa: 1 kg sera, 1 szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe, 4 żółtka + 2 jajka całe, ½ szklanki oleju, ½ szklanki mleka. Posypka 1 paczka (10 dag) wiórek koksowych, 2 łyżki cukru, 4 łyżki masła. Wykonanie: Zagnieść ciasto. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować i wyłożyć na blachę ciasto. Piec około 1 godziny. 4 białka zmiksować z 4 łyżkami cukru i wyłożyć na ciasto, piec jeszcze 15 minut. Wiórki, cukier i masło podsmażyć i rozprowadzić na upieczonym, gorącym serniku. Najpierw należy upiec dwa cienkie biszkopty ciemne. Zrobić masę serową: Składniki: 75 dag zmielonego sera, ½ kostki masła, 30 dag cukru pudru, 8 jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 budyń waniliowy (lub śmietankowy) bez cukru, bakalie. Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą. Zrobić kulki orzechowe: Składniki: 30 dag orzechów mielonych, 1 ⅓ szklanki kwaśnej śmietany, 3-4 łyżki cukru pudru, ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: Wszystkie składniki razem wymieszać. Utoczyć kulki. Połowę masy serowej wyłożyć blaszkę. Na wierzch ułożyć kulki orzechowe. Całość przykryć pozostałą masą serową. Upiec sernik. Zrobić masę orzechową: Składniki: 1 kostka masła, 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2-3 łyżeczki mielonych orzechów, cukier do smaku. Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Do smaku można dodać spirytus. Finał: przełożenie ciasta: biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa. Pyszne W piątek 1 maja od 8 do 10 pieczemy sernik w Sernikach. Do przepisów dodamy smaczny konkurs i nagrody. Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama