Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Miruna w sosie koperkowym

Miruna to bardzo smaczna rybka o delikatnym mięsie. Zrobiliśmy ją w domu Zofii i Piotra Kozaków. Pomagał nam syn Artur.
Pani Zofia przyrządziła także pierś z kurczaka pod pierzynką z brokuła i serka topionego. Do kurczaka użyła orientalnej przyprawy Zatar, którą można kupić w Izraelu i dobrych sklepach. W Mełgwi, gdzie gotowaliśmy, gotuje się światowo. Składniki: 50 dag miruny, 1 szklanka śmietany 30%, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki oleju. Wykonanie: Filety z miruny pokroić na porcje i skropić cytryną. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. - Po prostu krótko. Bo ryba to delikatna sprawa - mówi Zofia Kozak. Do śmietany dodać posiekany koperek, rozmieszać. Odlać olej z patelni i zalać mirunę sosem koperkowym. Smażyć 2 – 3 minuty, posolić, doprawić pieprzem. Podawać z młodymi ziemniakami oraz mizerią w sosie winegret. Składniki: 4 piersi z kurczaka, 1 mały brokuł, 8 plasterków sera topionego, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, przyprawa Zatar Wykonanie: Piersi z kurczaka obsmażyć z obu stron, posolić, doprawić pieprzem. Oraz przyprawą Zatar. - To mieszanka tymianku, sezamu, kopru włoskiego, anyżu, kolendry, sumaka, kminu i trawy cytrynowej. Można ją kupić w dobrych sklepach z przyprawami - mówi pani Zofia, która przywiozła ją sobie z Izraela. Brokuł ugotować al dente. Posiekać, doprawić do smaku solą i roztartym ząbkiem czosnku. Na każdą z piersi nałożyć porcję posiekanego brokuła, przykryć dwoma plasterkami serka topionego i dusić po przykryciem kilka minut. Smacznego. W dzisiejszej, piątkowej audycji sekrety przyrządzania dobrych ryb, potrawy z młodej kapusty, konkurs i nagrody. Zapraszamy od 8 do 10. Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama