Zanim żeberko wskoczy na grilla
Na liście kulinarnych upodobań Polaków żeberka zajmują drugie miejsce. Zaraz po karkówce. Ale, żeby żeberko z grilla było chrupkie i soczyste w środku - potrzebny jest patent.
- 09.07.2009 13:02
W poszukiwaniu patentu udaliśmy się do Piask, gdzie w restauracji \"U Elizy” w tajniki obróbki żeberek wprowadzał nas Mirosław Kupała, szef kuchni. Pod jego kontrolą zrobiliśmy z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin żeberka \"Miodzio”.
Dobre żeberko to połowa sukcesu. - Najlepiej poprosić w sklepie, żeby nam pocięto żeberka na odpowiednie porcje. Każda powinna mieść dwie kostki. Żeberka powinny mieć dużo mięsa okrytego niewielką ilością tłuszczu - radzi Mirosław Kupała. W restauracji \"U Elizy” podaje się żeberka w zawiesistych sosach. Dlaczego rozpływają się w ustach?
- Można bawić się w marynaty, ale chodzi o to, żeby żeberka były mięciutkie. Należy je zwyczajnie ugotować z marchewką, cebulą, selerem, zielem angielskim i listkiem - mówi Kupała.
Tak też zrobiliśmy. Żeberka gotowały się prawie półtorej godziny.
- Powinny być na tyle miękkie, żeby kostki łatwo wyszły z mięsa - dodaje szef kuchni restauracji \"U Elizy” w Piaskach.
Na rosole spod żeberek można ugotować pyszne zupy.
Ugotowane żeberka to punkt wyjściowy do dalszego działania. Wystarczy je delikatnie posmarować oliwą zmiksowaną z czosnkiem i ziołami i upiec na grillu. Ale \"U Elizy” mają na żeberka lepszy sposób. Tani i prosty niesłychanie.
- Na patelnię wlewacie miseczkę miodu i musztardy. Podgrzewacie. I błyskawiczny sos gotowy - mówi Mirosław Kupała.
Tak się stało. Po kuchni rozszedł się intrygujący zapach. Nasze żeberka powędrowały do sosu. Poddusiliśmy je trochę. I poszły na patelnię grillową. Wy możecie położyć je na ruszt grilla.
Za chwilę na żeberkach pojawiły się ślady rusztu z patelni. Pachniało coraz mocniej. - A może by tak kilka kropel Tabasco dla pikanterii - zapytała Magda Fijałkowska. Za chwilę łapczywie próbowaliśmy żeberek. - Po prostu miodzio - podsumował Mirosław Kupała.
W piątek 10 lipca od 22 do 1 w nocy w patio Radia Lublin kolejny grill pod gwiazdami. Adam Kulik opowie o przysmakach Leśmiana. Jaga Sieczkarzówna - o legendzie restauracji \"Rarytas”, którą w Piaskach prowadził jej ojciec Ryszard. Bracia Jakub i Przemek Kuśmierczykowie o skarbie Sobieskiego. Każdy może nas odwiedzić, coś upiec na grillu, pozdrowić przyjaciół a nawet zaśpiewać na antenie Radia Lublin. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
Reklama













Komentarze