Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Łopatka po kołobrzesku

Pieczona z tymiankiem i rozmarynem, podana z zieloną fasolką, frytkami i sałatką z buraczków ćwikłowych. Autorem przepisu jest Bogumił Andrzejczak z Kołobrzegu, zwany Boguniem.
Składniki: 60 dag łopatki lub karkówki, sól, czosnek, rozmaryn, tymianek, pieprz, listek laurowy, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Oprószyć pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, uformować w roladę, obwiązać sznurkiem, zawinąć w folię i schować na 3 godziny do lodówki. Obsmażyć na gorącym tłuszczu, podlać wodą, dodać listek laurowy, dusić po przykryciem do miękkości, od czasu polewając sosem. Pokroić w plastry, podawać z fasolką, frytkami i sałatką z buraczków. Fasolkę przełożyć z puszki do garnka, dodać sól, pieprz, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Dusić na małym ogniu, na koniec posypać zieloną natką pietruszki. Ugotować buraki na parze, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Posolić, oprószyć pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać łyżkę oliwy.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama