Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Zrób sobie sangrię w domu

Oto sprawdzony przepis prosto z Burgundii. I oryginalne, sprawdzone proporcje.
Składniki: 10 litrów czerwonego wina, 1 kg cukru, 2 kg pomarańczy, pół kg cytryn, 1 puszka brzoskwini, 1 puszka gruszek w zalewie, 1 l brandy, kawałek cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej na smak, 1 puszka wiśni w syropie. Wykonanie: Pomarańcze i cytryny sparzyć, dokładnie wyszorować, pokroić w ósemki. Wszystkie składniki umieścić w gąsiorku. Macerować 3 dni, mieszając 2 razy dziennie. Podawać z gazowaną wodą mineralną. Sangria była najpierw napojem żniwiarzy, składała się z wina i wody, z czasem zaczęto dodawać do niej cukier, owoce i mocne alkohole. Sangria z Burgundii jest łagodna, bardzo aromatyczna, ma temperament. Jesienią przypomina lato, zimą doskonale smakuje z kawałeczkiem ciasta. I Jak to we wszystkim, w jej smakowaniu potrzebny jest umiar...
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama