Reklama
Zrób sobie sangrię w domu
Oto sprawdzony przepis prosto z Burgundii. I oryginalne, sprawdzone proporcje.
- 22.09.2009 09:11
Składniki:
10 litrów czerwonego wina, 1 kg cukru, 2 kg pomarańczy, pół kg cytryn, 1 puszka brzoskwini, 1 puszka gruszek w zalewie, 1 l brandy, kawałek cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej na smak, 1 puszka wiśni w syropie.
Wykonanie:
Pomarańcze i cytryny sparzyć, dokładnie wyszorować, pokroić w ósemki. Wszystkie składniki umieścić w gąsiorku. Macerować 3 dni, mieszając 2 razy dziennie. Podawać z gazowaną wodą mineralną.
Sangria była najpierw napojem żniwiarzy, składała się z wina i wody, z czasem zaczęto dodawać do niej cukier, owoce i mocne alkohole. Sangria z Burgundii jest łagodna, bardzo aromatyczna, ma temperament. Jesienią przypomina lato, zimą doskonale smakuje z kawałeczkiem ciasta. I Jak to we wszystkim, w jej smakowaniu potrzebny jest umiar...
Reklama













Komentarze