Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Belona w sosie koperkowym

Wygląda jak stwór z obrazów Hieronima Boscha, mieni się kolorami i ma zielone ości. Pływa w Bałtyku, można ją kupić w sklepach, jest niedroga i ma smaczne mięso.
Składniki: 1 belona, szczypta pieprzu, mała śmietana 18%, 2 łyżki masła, świeży koper, 2-3 łyżki mąki. Wykonanie: Na rozgrzane masło kładziemy kawałki ryby, lekko podrumieniamy, podlewamy wodą, posypujemy pokrojonym koprem. Gdy sos się zagotuje, zabielamy go rozrobioną mąką i śmietaną. Do smaku przyprawiamy pieprzem. Podajemy z ziemniakami z wody i bukietem warzyw. Ma niecodzienną budowę ciała, mieni się kolorami. Miewa ciemnoniebieski lub ciemnozielony grzbiet, srebrne, lśniące boki i biały brzuch, który wpada w odcień złota. Co ciekawe, ma ości zielonego koloru, co jeszcze podkreśla jej wyjątkowość. Dorasta do 1 metra długości. Ma delikatne i bardzo smaczne mięso.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama