Reklama
Hit: Pizza z ziemniakami i boczkiem
Jest tania, bardzo smaczna i można się nią najeść. Przepis pochodzi z Burgundii.
- 24.09.2009 21:19
Składniki:
Na ciasto: 25 dag mąki, 1 jajko, 2,5 dag drożdży, 125 ml mleka, 40 ml oleju, sól, cukier.
Na nadzienie: 4 ugotowane ziemniaki, 2 cebule, 20 dag boczku, 20 dag sera, pół szklanki śmietany, pieprz, szczypta ziół prowansalskich.
Mąkę (najlepiej tortową) przesiać, żeby się napowietrzyła. Wsypać do miski, zrobić dołek, dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko, zarobić, odstawić do wyrośnięcia.
Dodać resztę mleka, olej, jajko, zagnieść ciasto, obsypać mąką, nakryć serwetą, jak podrośnie, rozwałkować.
Ułożyć na blaszce, posmarować śmietaną, posypać ziołami i odrobiną pieprzu. Ułożyć plastry ziemniaków, na ziemniaki krążki cebuli i boczek. Posypać serem. Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza.
Przepis można modyfikować. Zamiast boczku można dać wiejską kiełbasę. Zamiast ziół prowansalskich majeranek. Zamiast klasycznego sera żółtego ser pleśniowy.
Smacznego.
Reklama













Komentarze