Reklama
Robimy sushi - maki (wideo)
Rozmowa z Fabianem Sadowskim, kucharzem PHU Polonia w Lublinie
- 15.04.2008 12:43
- Przez pół roku terminowałem w restauracji u pana Ito w mieście Nagoja.
- Tak jak my mają schabowe, polędwiczki, które panierują w bułce tostowej. Lubią pierożki z mięsem drobiowym i porem. Do mięs podają kolorowe ziemniaki. Jedzą bardzo dużo ryb i owoców morza.
- Kawałek surowego łososia lub tuńczyka. Pół kg krótkiego ryżu do sushi. Tubkę chrzanu wasabi, ocet ryżowy, cytrynę.
- Rybę kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną cukru pudru. Marynujemy 15 minut. Ryż płuczemy, aż będzie perłowy, zalewamy wodą w proporcji 1 do 1, czekamy 15 minut aż napęcznieje. Gotujemy 15 minut, dogotowujemy drugie 15 na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy łyżkę octu ryżowego wymieszanego z łyżką cukru pudru i studzimy. Najlepiej wachlarzem.
- Z mięsa ryby kroimy prostokąty o wymiarach 6 na 3 cm. Formujemy porcje ryżu w kształcie wrzeciona, smarujemy je chrzanem wasabi i zawijamy w plaster ryby. Podajemy z sosem sojowym w miseczce i plasterkami marynowanego imbiru.
Rozmawiał Waldemar Sulisz
Reklama













Komentarze