Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Robimy sushi - maki (wideo)

Rozmowa z Fabianem Sadowskim, kucharzem PHU Polonia w Lublinie
- Przez pół roku terminowałem w restauracji u pana Ito w mieście Nagoja. - Tak jak my mają schabowe, polędwiczki, które panierują w bułce tostowej. Lubią pierożki z mięsem drobiowym i porem. Do mięs podają kolorowe ziemniaki. Jedzą bardzo dużo ryb i owoców morza. - Kawałek surowego łososia lub tuńczyka. Pół kg krótkiego ryżu do sushi. Tubkę chrzanu wasabi, ocet ryżowy, cytrynę. - Rybę kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną cukru pudru. Marynujemy 15 minut. Ryż płuczemy, aż będzie perłowy, zalewamy wodą w proporcji 1 do 1, czekamy 15 minut aż napęcznieje. Gotujemy 15 minut, dogotowujemy drugie 15 na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy łyżkę octu ryżowego wymieszanego z łyżką cukru pudru i studzimy. Najlepiej wachlarzem. - Z mięsa ryby kroimy prostokąty o wymiarach 6 na 3 cm. Formujemy porcje ryżu w kształcie wrzeciona, smarujemy je chrzanem wasabi i zawijamy w plaster ryby. Podajemy z sosem sojowym w miseczce i plasterkami marynowanego imbiru. Rozmawiał Waldemar Sulisz

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama