Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jak się robi babkę ziemniaczaną?

S.O.S. Podajcie przepis. Pilne - napisała Kaśka. Oto on:)
Kaska wpisała się pod artykułem o wołowinie po burgundzku. Jej chłopak jest z Białegostoku i się uparł. Kasiu, i miał rację, bo to dobra rzecz. Szczególnie jeśli zrobisz ją z mięsem. 8 ziemniaków, 25 dag wieprzowiny, 1 cebula, łyżka mąki, tłuszcz, pieprz, sól Najpierw musisz zetrzeć ziemniaki. Dodajesz mąkę, sól, pieprz i kawałki mięsa podsmażonego z cebulą. Wszystkie składniki mieszasz, wkładasz do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i zapiekasz w piekarniku. Temperatura 180 stopni, czas pieczenia: 1 godzina. Babka ziemniaczana musi być dobrze zapieczona, bo w przeciwnym razie będzie ją trudno wyjąć z formy. Aby miała chrupiącą skórkę z wierzchu, należy ją z wierzchu polać tłuszczem. Możesz podać ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Jeśli zostanie, jest pyszna na zimno. Następnego dnia możesz ją pokroić w plastry i podsmażyć. Smacznego:)
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama