Jak się robi babkę ziemniaczaną?
S.O.S. Podajcie przepis. Pilne - napisała Kaśka. Oto on:)
- 20.04.2008 13:05
Kaska wpisała się pod artykułem o wołowinie po burgundzku. Jej chłopak jest z Białegostoku i się uparł. Kasiu, i miał rację, bo to dobra rzecz. Szczególnie jeśli zrobisz ją z mięsem.
8 ziemniaków, 25 dag wieprzowiny, 1 cebula, łyżka mąki, tłuszcz, pieprz, sól
Najpierw musisz zetrzeć ziemniaki. Dodajesz mąkę, sól, pieprz i kawałki mięsa podsmażonego z cebulą.
Wszystkie składniki mieszasz, wkładasz do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i zapiekasz w piekarniku. Temperatura 180 stopni, czas pieczenia: 1 godzina.
Babka ziemniaczana musi być dobrze zapieczona, bo w przeciwnym razie będzie ją trudno wyjąć z formy. Aby miała chrupiącą skórkę z wierzchu, należy ją z wierzchu polać tłuszczem.
Możesz podać ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Jeśli zostanie, jest pyszna na zimno. Następnego dnia możesz ją pokroić w plastry i podsmażyć.
Smacznego:)
Reklama













Komentarze