Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Bychawski piróg

Kasza, ser, śmietana, masło i piróg lepszy od oscypka gotowy
Na naukę robienia piroga pojechaliśmy z Magda Fijałkowską z Radia Lublin do domu Heleny Baran ze Starej Wsi pod Bychawą Składniki: 0,5 kg kaszy gryczanej, 0,80 dag białego sera, 3 jaja, 750 ml kwaśnej śmietany, 30 dag masła, sól, cukier. Na skórkę: 2 szklanki zsiadłego mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka sody, mąka pszenna (ile przyjmie ciasto). Wykonanie: – Najpierw trzeba kaszę uparować – wyjaśniła nam Helena Baran ze Starej Wsi. Zalała kaszę gorącym mlekiem, podgotowała, odstawiła garnek i przykryła. Kasza miała parować się godzinę. Kasza się parowała, Magda sklarowała masło na węglowej kuchni. Pogoda była piękna, więc wynieśliśmy się z robieniem piroga do ogrodu. – Do misy z uparowaną kaszą wrzucimy pokruszony ser. Pamiętajcie, żeby pokruszyć go na grube kawałki, inaczej piróg będzie papkowaty – pouczyła nas Helena Baran. Do kaszy wymieszanej z serem dodaliśmy jajka, roztopione masło, śmietanę. Po wyrobieniu ciotka Helena dosmaczyła piroga cukrem i solą. Nadszedł najważniejszy moment. Helena Baran przełożyła masę do brytfanki wyłożonej papierem i nasmarowanej masłem. I przystąpiła do zrobienia skórki. Czyli naleśnikowego ciasta na kwaśnym mleku, którym to ciastem posmarowała wierzch piroga. – Piekarnik na 200 stopni i za godzinę pojemy. A teraz zapraszam na wiejski salceson, kiełbasę, boczek. Żeby łatwiej było doczekać piroga – zarządziła nasza nauczycielka. Siedliśmy w kuchni. Ja z Magdą, ciotka Helena, jej mąż Bolesław. Doszła Marta, jej synowie Łukasz i Tomek. Oraz malutka Madzia. Smakowaliśmy, potoczyły się rodzinne opowieści. Z piekarnika rozchodził się powabny zapach. O godz. 18 piróg poszedł do ogrodu na ochłodę. Ciotka Helena przewróciła brytfankę do góry nogami, piróg wyskoczył na deskę. Przeżegnany i pokrojony smakował jak najlepszy placek, pasztet, albo tort. W każdy piątek od 8 do 10. Najpierw od 8 do 9 wyruszamy z Magdą Fijałkowską w kulinarną i sentymentalną podróż. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone przepisy, smaczne konkursy i nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama