Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Bigos z młodej kapustki

Z pomidorami, cukinią i koperkiem w żeliwnym garnku na ognisku
Najpierw na straganie wypatrzyliśmy młodą kapustę, która był natchnieniem do zrobienia letniego bigosu. Potem zrobiliśmy zakupy. Magda włożyła do koszyka marchewkę, cukinie, pomidory i dużo koperku. Ja dołożyłem kilogram porządnych żeberek i wędzony boczek. I pojechaliśmy do pustelni pod Zawieprzyce, żeby zrobić w żeliwnym garnku bigos z młodej kapusty. Wyszedł zawrotnie dobry. A jak wy robicie taki bigosik? 2 kapusty, 4 cukinie, 6 marchewek, 3 pomidory, 2 pęczki koperku, 1 kg ziemniaków, 1 kg chudych żeberek, 20 dag wędzonego boczku, sól i pieprz. Podzieliliśmy pracę. Magdzie dostało się szatkowanie kapusty i obieranie warzyw. Pustelnikowi – obieranie ziemniaków. Ja zająłem się boczkiem i żeberkami. Pokroiłem je na porcje, naciąłem na ukos, natarłem solą z pieprzem. Kiedy wszystkie składniki były gotowe, pustelnik rozpalił ogień. Na dno natartego kawałkiem boczku żeliwnego garnka ułożyliśmy kilka liści kapusty. Na to plastry boczku, warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry, warstwę kapusty, cukinii, marchewki i koperku. Na zielonej pierzynce ułożyłem żeberka, otuliłem je kolejną warstwą kapusty z warzywami. Na wierzch poszły ziemniaki. Każda warstwa była solona i posypana grubo zmielonym pieprzem. Garnek został przykryty i ustawiony nad ogniem. Po godzinie kapusta rozpływała się w ustach, ale żeberko było zbyt mało soczyste. Dodaliśmy pół godziny. Rezultaty przeszły najśmielsze oczekiwania. Jeśli nie macie żeliwnego garnka i ogródka, taki bigosik możecie sobie zmontować w gęsiarce. W każdy piątek od 8 do 10. Najpierw od 8 do 9 wyruszamy z Magdą Fijałkowską w kulinarną i sentymentalną podróż. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone przepisy, smaczne konkursy i nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama