Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kawa jest lepsza niż seks

Stawia na nogi, dodaje energii i jest pyszna. Komu kawy mało, może zafundować sobie dodatek lodów, owoców, posypek, orientalnych przypraw.
Żeby to sprawdzić, wybraliśmy się z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do \"Pożegnania z Afryką”. Warunek dobrej kawy mrożonej? - Ziarna dobrej kawy. Świeżo zmielone w młynku. I zaparzone w ekspresie. A potem zamrożone jak kostki lodów - mówi Marta Chwedeczko z kawiarni \"Pożegnanie z Afryką” na Starym Mieście w Lublinie. W lecie szał na kawę mrożoną ogarnia duże sieciowe kawiarnie i małe kafejki. Barmani prześcigają się w kawowych drinkach z greckim rodowodem. Do mrożonej kawy pasują kawowe lody. Albo słynny deser tiramisu. Ta kawa potrafi zafrapować miłośnika herbaty, który kawy nie pija. Uwielbiają ją Grecy, którzy przy szklaneczce frappe potrafią przesiedzieć upalne popołudnie. I tak zwalniają czas. Grecy piją herbaty bardzo mało. Niektórzy uważają, że pije się ją tylko raz w życiu. Przed śmiercią. Kto był w Grecji, wie jak zbawienna jest mrożona kawa. Nie tylko pobudza. Ale łagodzi skutki upałów. A ponieważ w Polsce upalnych dni jest coraz więcej - warto nauczyć się robić kilka wersji mrożonej kawy. W domu najprościej zrobić ją na bazie dobrej kawy rozpuszczalnej. Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 kulki lodów śmietankowych lub waniliowych (lub kostki lodu) 1 łyżeczka cukru mocno schłodzona przegotowana woda. Wykonanie: Do wysokiej szklanki wsypujecie kawę, dolewacie ćwierć szklanki wody. Dosypujecie cukier i miksujecie 2 minuty, aż powstanie gęsta wysoka piana. Wkładacie do szklanki kulki lodów, uzupełniacie zimną wodą. Wierzch kawowej pianki można dla dekoracji posypać szczyptą startej czekolady. Tiramisu pochodzi od włoskiego tirarse sù - ocknij się, przebudź się. Albo od tirami sù - poderwij mnie. Przepisów na słynny deser są setki. Należy utrzeć żółtka z cukrem, dodać bitą śmietanę i serek mascarpone. Wymieszać. Ubić białka i połączyć z kremem. Wymieszać alkohol z zimną kawą. Zanurzać biszkopty, ułożyć pojedynczą warstwę w głębokim naczyniu. Przykryć połową kremu. Następnie ułożyć kolejna warstwę biszkoptów. Przykryć pozostałym kremem, posypać kakao i wstawić do lodówki.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama