Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Rydze po staropolsku

Smażone z cebulką, w śmietanie, z polędwicą wołową
Nie ma lepszej zakąski – mówią Górale. Rydze duszone na maśle to potrawa godna królewskiego stołu. Rydze w śmietanie najbardziej pasują do mięs. Rydze marynowane to polska specjalność. Można je kupić nawet w Chicago. Żeby zrobić rydze, wybraliśmy się z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do Kazimierza. W restauracji „Dwa księżyce” pod okiem Bożeny Doraczyńskiej przyrządziliśmy polędwicę wołową z rydzami w śmietanie. Składniki: 60 dag polędwicy wołowej, 50 dag rydzów, 1 duża cebula, sól, pieprz, szklanka śmietany trzydziestki, pól kostki masła, olej, sól, pieprz, zielony koperek. Wykonanie: Potrawę robi się bardzo szybko. Należy przygotować dwie patelnie. – Najważniejsze jest przygotowanie polędwicy. Należy pokroić ją w grube plastry. Następnie mocno wygnieść w palcach. Nie wolno jej rozbijać, po uszkodzeniu włókien mięso będzie twarde i łykowate. Druga zasada: bardzo gorący tłuszcz. Trzecia: smażymy ją maksymalnie siedem minut – wytłumaczyła nam Bożena Doraczyńska, szefowa kuchni restauracji „Dwa księżyce” w Kazimierzu. Zabraliśmy się z Magdą Fijałkowską do roboty. Na olej z masłem wrzuciliśmy rydze w całości. Po 2 minutach dodaliśmy cebulę posiekaną w piórka. Po doprawieniu grzybów solą z pieprzem podlaliśmy je szklanką „trzydziestki”. Kiedy grzyby się dusiły, Bożena Doraczyńska obsypała polędwicę pieprzem (solimy na talerzu) i wrzuciła na bardzo gorący tłuszcz. – Gdy olej będzie miał za niską temperaturę, mięso się ugotuje. Będzie do niczego – wytłumaczyła nam Doraczyńska. Po 2 minutach ostrego smażenia z obu stron położyliśmy na każdym mięsie po sporym kawałku masła. Po 7 minutach mięso było gotowe. Na koniec dorzuciliśmy do grzybów świeży koperek. Podaliśmy polędwicę z rydzami i pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było z wierzchu chrupkie i rumiane, w środku soczyste. A rydze? Po nagryzieniu tryskał z nich sok. Jak z kołdunów. Było pyszne. W każdy piątek od 8 do 10 najsmaczniejsza audycja w eterze. Razem z Magdą Fijałkowską gotujemy dobrze i zdrowo, zdradzamy sekrety kuchni i rozdajemy smaczne nagrody.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama