Reklama
Nie ma lepszej zakąski – mówią Górale. Rydze duszone na maśle to potrawa godna królewskiego stołu. Rydze w śmietanie najbardziej pasują do mięs. Rydze marynowane to polska specjalność. Można je kupić nawet w Chicago. Żeby zrobić rydze, wybraliśmy się z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do Kazimierza. W restauracji „Dwa księżyce” pod okiem Bożeny Doraczyńskiej przyrządziliśmy polędwicę wołową z rydzami w śmietanie.
Składniki:
60 dag polędwicy wołowej, 50 dag rydzów, 1 duża cebula, sól, pieprz, szklanka śmietany trzydziestki, pól kostki masła, olej, sól, pieprz, zielony koperek.
Wykonanie:
Potrawę robi się bardzo szybko. Należy przygotować dwie patelnie.
– Najważniejsze jest przygotowanie polędwicy. Należy pokroić ją w grube plastry. Następnie mocno wygnieść w palcach. Nie wolno jej rozbijać, po uszkodzeniu włókien mięso będzie twarde i łykowate. Druga zasada: bardzo gorący tłuszcz. Trzecia: smażymy ją maksymalnie siedem minut – wytłumaczyła nam Bożena Doraczyńska, szefowa kuchni restauracji „Dwa księżyce” w Kazimierzu.
Zabraliśmy się z Magdą Fijałkowską do roboty.
Na olej z masłem wrzuciliśmy rydze w całości. Po 2 minutach dodaliśmy cebulę posiekaną w piórka. Po doprawieniu grzybów solą z pieprzem podlaliśmy je szklanką „trzydziestki”. Kiedy grzyby się dusiły, Bożena Doraczyńska obsypała polędwicę pieprzem (solimy na talerzu) i wrzuciła na bardzo gorący tłuszcz.
– Gdy olej będzie miał za niską temperaturę, mięso się ugotuje. Będzie do niczego – wytłumaczyła nam Doraczyńska.
Po 2 minutach ostrego smażenia z obu stron położyliśmy na każdym mięsie po sporym kawałku masła. Po 7 minutach mięso było gotowe. Na koniec dorzuciliśmy do grzybów świeży koperek.
Podaliśmy polędwicę z rydzami i pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było z wierzchu chrupkie i rumiane, w środku soczyste. A rydze? Po nagryzieniu tryskał z nich sok. Jak z kołdunów. Było pyszne.
W każdy piątek od 8 do 10 najsmaczniejsza audycja w eterze. Razem z Magdą Fijałkowską gotujemy dobrze i zdrowo, zdradzamy sekrety kuchni i rozdajemy smaczne nagrody.
Reklama













Komentarze