Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Robimy sezamowiec

To prawdopodobnie najlepsze ciasto na świecie.
Żeby go zrobić, pojechaliśmy z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do Pszczelej Woli, gdzie na miodzie znają się najlepiej. Sezamowca upiekliśmy pod fachowym okiem Reginy Wróbel, pomagała nam Anna Szcześniak z jedynego na świecie Technikum Pszczelarskiego. Choć przepis może wam się wydać skomplikowany, to ciasto robi się w dwie godziny. Jaki efekt? Murowany. Je się sezamowca i je. Składniki: 5 żółtek, 0,5 kg mąki, 1 margaryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 0,5 szk. śmietany, kwaśny dżem, tłuszcz do wysmarowania blachy. Na bezę: 5 białek, 0,5 szk. cukru, 20 dag wiórek kokosowych. Wykonanie: Mąkę przesiać, oddzielić część na podsypanie. Pozostałą część posiekać z tłuszczem, dodać proszek do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy i śmietanę. Zagnieść ciasto, schłodzić. Blachę dokładnie posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować, przenieść na wałku na blachę i ciastem wyłożyć starannie dno i boki. Na ciasto wyłożyć dżem a następnie bezę (białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy wiórki kokosowe). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 30-40 min. Składniki: 15 dag sezamowego ziarna, 10 dag margaryny, 1/3 szk. cukru, 4-5 łyżek miodu. Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do garnka cały czas mieszając zagotować, lekko przestudzić. Drugą część ciasta rozwałkować, przenieść na wałku na blachę i wyłożyć nim starannie dno i boki. Na ciasto wyłożyć gorącą masę sezamową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 30 min. (do zrumienienia). Składniki: ¾ l. mleka, ¾ szk. cukru, 15 dag masła, 3 żółtka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy. Wykonanie: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka wymieszać oba rodzaje mąki, cukier waniliowy, żółtka i połączyć z gotującym się mlekiem. Budyń gotować kilka chwil cały czas mieszając. Gotowy budyń zdjąć z ognia, dodać masło, razem zmiksować. Słodki finał Wystudzone placki przełożyć gorącą masą budyniową. Ciasto z sezamem powinno pozostać na wierzchu. Odczekać kilka godzin, co jest bardzo trudne. Kochani, jakie to ciasto pyszne! W każdy piątek od 8 do 10. Razem z Magdą Fijałkowską serwujemy sprawdzone przepisy, konkursy i nagrody: książki, zaproszenia do restauracji i delikatesowe kosze.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama