Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Dynie: gruba przyjemność

Żeby zrobić staropolską zupę z dyni pojechaliśmy do Wisznic, gdzie właśnie odbywają się dyniowe żniwa.
W domu Zofii Nuszczyk zrobiliśmy także naleśniki z dynią i pyszne ciasto na deser. Choć lało na całego, a nogi grzęzły w błocie, to polowanie na dynie zakończyło się sukcesem. Razem z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin i Alicją Maniowiec, szefową Gminnej Biblioteki Publicznej w Wisznicach zerwaliśmy z pola kilka sztuk. W zadbanym domku Zofii Nustrzyk, zwanej Zosieńką - potężny piec kaflowy promieniował ciepłem. Gospodyni też. Dynię przekroiliśmy na pół. Po wydrążeniu pestek jedna połówka została, żeby \"robić” za wazę do zupy. Drugą dynię pokroiliśmy w kostkę. - W jednym garnku trzeba zagotować litr mleka. W drugim litr nieosolonej wody - powiedziała Zosieńka. Do wody wrzuciliśmy dynię. Na 10 minut. W tym czasie Zosieńka zrobiła zacierki. 1 szklankę mąki rozrobiła z kilkoma łyżkami ciepłej wody i narwała zacierek. Zacierki poszły do mleka. Po chwili do mleka z zacierkami dodaliśmy ugotowaną dynię, doprawiliśmy solą. I zupa była gotowa. Podaliśmy ją w dyni. Zupa była znakomita, ale nie sądziłem, że kolejna zupa będzie jeszcze lepsza. 1 kg dyni pokrojonej w kostkę usmażyliśmy z 1 posiekaną cebulą na maśle. Dodaliśmy na smak 1 pomidor bez skórki, żeby zaostrzyć smak. Zawartość patelni przełożyliśmy do garnka z 1 litrem gotującego się bulionu. Po zagotowaniu zmiksowaliśmy. Dodaliśmy dwa duże serki topione rozpuszczone w miseczce gorącego bulionu, biały pieprz i zmieloną kolendrę. Zupę posypaliśmy uprażonymi ziarnami słonecznika. I dyni. Coś pysznego. Na drugie zrobiliśmy sobie naleśniki z dżemem z dyni i antonówki. W garnku należy na wodzie udusić antonówkę z dynią, osłodzić, doprawić cynamonem. Nakładać grubo do naleśników. To była gruba przyjemność. Składniki: 1 kg dyni, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka mleka, 2 jaja, 4 łyżki śmietany, 4 łyżki masła, szczypta sody, sól, pieprz. Wykonanie: Dynię obrać, wypestkować, zetrzeć na grubej tarce, dodać resztę składników. Wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzane masło. Smażyć na złoto. Podawać z jogurtem zmiksowanym z ulubionymi ziołami. W każdy piątek od 8 do 10 najsmaczniejsza audycja w Radiu Lublin. Razem z Magdą Fijałkowską zdrowo gotujemy, serwujemy smaczne konkursy i cenne nagrody: zaproszenia do restauracji, książki i delikatesowe kosze. Smacznego. Zapraszają Magdalena Fijałkowska i Radio Lublin.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama