Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Raczki

Raczki robi się bardzo prosto, szybko i bardzo wszystkim smakują
Za parówkami nie przepadam, wolę pikantne frankfurterki albo kiełbaski węgierskie. Ostatnio odwiedziłem warsztaty kulinarne „Potrawy malowane tradycją”, które obyły się w Domu Ludowym w miejscowości Zakale. Prawdziwym rodzynkiem wśród tradycyjnych specjałów były raczki. To gorąca przystawka, która bije rekordy popularności na „osiemnastkach”. – Przepis pochodzi z nieistniejącej już restauracji w Lubartowie. Raczki robi się bardzo prosto, szybko i bardzo wszystkim smakują – mówi Elżbieta Tkaczyk. Na stole czekały składniki, razem z panią Elą, Magdą Fijałkowską z Radia Lublin zabraliśmy się do roboty. Pomagał nam Artur Tkaczyk, który przetestował raczki na swoich osiemnastych urodzinach. Składniki: 10 parówek, 25 dag wędzonego boczku, pół czerwonej i żółtej papryki, pieprz, wykałaczki. Wykonanie: Parówki przekroić na pół. Każdy kawałek naciąć nożem z obu stron. Owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką. Blachę do pieczenia wyłożyć specjalnym pergaminem. Ułożyć raczki, posypać pieprzem, zapiekać 20 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Pokroić papryki w kostkę. Wyjąć raczki. Na końce wykałaczki nabić kawałeczek czerwonej i żółtej papryki. Raczki wyglądają bardzo kolorowo i świetnie smakują. Składniki: 8 parówek, 8 plastrów wędzonego boczku, 15 dag żółtego sera, 2 łyżki musztardy, łyżka topionego masła Wykonanie: Parówki podgrzać we wrzącej wodzie, ser pokroić w paski. Parówki przeciąć wzdłuż, posmarować musztardą i włożyć paski sera. Każda parówkę owinąć kawałkiem boczku i spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce, skropić topionym masłem i wstawić na 10 min do gorącego piekarnika. Gdy ser się rozpuści, a boczek zarumieni – można jeść. W każdy piątek od 8 do 10 przepisy, konkursy i cenne nagrody. Najsmaczniejsza audycja w eterze. Zapraszają Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama