Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Wołoski smak na piecu

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Wołoski smak na piecu

Mikołaj Rej sprowadził do Siennicy Różanej wołoskich pasterzy, żeby wyrabiali mu bunc i bryndzę. Prawosławni Wołosi z Półwyspu Bałkańskiego mieszkali też w Chrzanowie, Goraju, Radzięcinie i Branwii zwanej Wołoską. Czy w regionalnej kuchni zachował się wołoski smak? Jeśli tak, to na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny czeka na odkrycie kolejna, zaginiona Atlantyda. 09.02.2012 17:33
Pomysł na obiad: Kreplach

Pomysł na obiad: Kreplach

To pierożki z ciasta krajanego w kwadraty albo krążki, napełnione farszem z gotowanego mięsa albo z kurczaka i składane w trójkąt. 02.02.2012 17:56
Kulinarna Mapa: Singerowski smak Lubelszczyzny

Kulinarna Mapa: Singerowski smak Lubelszczyzny

Akcja opowiadania \"Jentł, uczeń Jesziwy”, na podstawie którego Barbra Streisand nakręciła film \" Jentł” i zagrała w nim główną rolę, dzieje się w Janowie Lubelskim i Bychawie. W Kraśniku ma miejsce kuszenie i upadek wdowy z opowiadania \"Lustra”. W Józefowie zaczyna się opowiadanie \"Niewidzialni”. Bohaterów opowiadań Isaaca Singera można spotkać w Szczebrzeszynie, Tyszowcach, a samego Biłgoraja słynny noblista nie zapomniał nigdy. Aż się prosi, żeby na singerowskim szlaku można było spróbować dobrej, żydowskiej kuchni. 02.02.2012 17:44
Reklama deweloper tbv
Podaj przepis na pyszne ciasto, wygraj jedną z 10 nagród

Podaj przepis na pyszne ciasto, wygraj jedną z 10 nagród

W nowym konkursie mamy do rozdania aż 10 zestawów produktów do domowych wypieków. Są zdrowe i ekologiczne. Czekamy na przepisy. Wpisujecie je w komentarzach pod tekstem. 02.02.2012 14:04
Kulnarna Mapa Lubelszczyzny: Smak Nałęczowa

Kulnarna Mapa Lubelszczyzny: Smak Nałęczowa

W archiwach słynnej kawiarni \"Ewelina” zachowało się zdjęcie Bolesława Prusa, zrobione na tle \"Willi pod Matką Boską”, gdzie kawiarnia dziś się mieści. Prus zakochał się w Nałęczowie i żonie dyrektora uzdrowiska. W Nałęczowie romansował także Stefan Żeromski. Obaj byli smakoszami. A jaką kuchnię cenili? 26.01.2012 17:55
Przysmak dobrego wojaka Szwejka

Przysmak dobrego wojaka Szwejka

Czyli genialna przekąska do piwa w postaci serdelków zatopionych w zalewie octowej. Oryginalna nazwa: utopence (topielce). 18.01.2012 16:24
Zalewajka z Podlasia

Zalewajka z Podlasia

Też ma korzenie austrowęgierskie. Od klasycznego żurku różni się tym, że pływają w niej ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, grzyby czy łazanki. 18.01.2012 16:18
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Galicyjski smak na Lubelszczyźnie

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Galicyjski smak na Lubelszczyźnie

Na Lubelszczyźnie można zjeść sznycel po wiedeńsku, kotlety w musztardzie, sztukę mięsa, maczankę po krakowsku a nawet fasolę z mięsem i papryką; słynne jadło 91 pułku z Budziejowic. Na deser: racuszki ze śliwkowymi powidłami, przysmak cesarza Franciszka Józefa. Nic dziwnego, bo przez malowniczą rzekę Tanew przez 99 lat biegła granica między Galicją a Królestwem Polskim. 18.01.2012 16:10
Mongolski smak na Polesiu

Mongolski smak na Polesiu

We wsi Bukowa Mała położonej u stóp Pagórów Chełmskich stoją najprawdziwsze mongolskie jurty, w których mieszkać można nawet zimą. Turysta, który tu zajrzy, może nad ogniskiem przyrządzić sobie mongolski kociołek. Na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny odtwarzamy smak dzikiego Polesia z mocno orientalną nutą. 12.01.2012 16:35
Ułański smak: Polewka, pieczeń, bigos, grochówka, juki

Ułański smak: Polewka, pieczeń, bigos, grochówka, juki

Bo w sercu ułana, gdy je położysz na dłoń, na pierwszym miejscu panna, przed nią tylko koń – wyznał generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski, pierwszy ułan Drugiej Rzeczpospolitej, który potrafił do restauracji wjechać konno. To się nazywa ułańska fantazja. Czy obowiązywała także w ułańskiej kuchni? 05.01.2012 16:50
Sylwester od kuchni. Potrawy, przepisy

Sylwester od kuchni. Potrawy, przepisy

Bez względu na to, czy sylwestra spędzisz w domu, czy pójdziesz do znajomych, coś trzeba przygotować. W tym drugim przypadku sympatyczna przekąska wręczona gospodarzom sylwestrowego przyjęcia będzie mile widziana. Na noworoczny obiad przyda się orzeźwiająca kwaśnica. Albo ostra soljanka, która leczy kaca. 30.12.2011 19:01
Wigilijny smak Lubelszczyzny: Przepisy na święta

Wigilijny smak Lubelszczyzny: Przepisy na święta

Ryba po żydowsku jest jednym z najciekawszych dań wigilijnych na Lubelszczyźnie. To wspaniały przykład kulinarnego ekumenizmu, który potwierdza wyjątkowość naszego regionu na kulinarnej mapie Polski. 22.12.2011 20:56

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama