Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Najlepsze przepisy na makaron. Konkurs rozstrzygnięty

Najlepsze przepisy na makaron. Konkurs rozstrzygnięty

Aromatyczny makaron z tuńczykiem Emilii, sałatka makaronowa Moniki, penne rigate Pyzy i pyszny makaron z serem i wiśniami Wilczycy wygrywają nasz \"makaronowy\" konkurs. Autorki zwycięskich potraw prosimy o kontakt. Dziękujemy firmie \"Czanieckie makarony\" za ufundowanie czterech koszy delikatesowych. 13.12.2011 11:26
Gefilte fish, czyli ryba faszerowana z Piask

Gefilte fish, czyli ryba faszerowana z Piask

Ryba faszerowana to popisowe danie kuchni żydowskiej, które do dziś jest przyrządzane w Piaskach. 12.12.2011 14:33
Charoset, czyli pyszności z jabłek

Charoset, czyli pyszności z jabłek

Charoset, czyli to słodka, brązowa pasta przyrządzana z owoców i orzechów. 12.12.2011 14:21
Reklama deweloper tbv
Chanukowe placki z Piask

Chanukowe placki z Piask

W święto Chanuka w żydowskich domach pachniało smażonymi plackami, które nazywały się lateks. Żydzi smażyli je na gęsim smalcu. 12.12.2011 14:14
Flaczki z lina w Piaskach

Flaczki z lina w Piaskach

Lin to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Na liny w śmietanie przyjeżdżała przed wojną do Kazimierza Dolnego Hanka Ordonówna. W Piaskach przetrwała tradycja przyrządzania flaczków z lina. 25.11.2011 15:53
Rybacki smak: Cała prawda o karpiu

Rybacki smak: Cała prawda o karpiu

Kiedy nadchodzą jesienne chłody, rybacy wchodzą na stawy licznie rozsiane na Lubelszczyźnie, spuszczają wodę i zaczynają odłowy. A po skończonej pracy zasiadają do karpia uwędzonego na ognisku. 25.11.2011 15:43
Kuchnia polskich Kresów: Pielmieni

Kuchnia polskich Kresów: Pielmieni

Razem ze Swietą Paraniuk ze Stanisławowa wskrzesiliśmy w Lublinie kuchnię polskich Kresów. Choć dziś rodzinne miasto Swiety nazywa się Iwano-Frankowsk, to w jej sercu mieszka Polska. Dziś nauczymy się robić pastillę i słynne pielmieni. 21.11.2011 13:29
Towarzystwo Panien Apteczkowych w Lublinie

Towarzystwo Panien Apteczkowych w Lublinie

Działa w Lublinie. Zrzesza kobiety pasjonujące się nalewkami. Do założenie tego nieformalnego towarzystwa doszło w Lublinie przed kilku laty. 16.11.2011 15:02
Nalewki. Praktyczne porady

Nalewki. Praktyczne porady

Nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów i ziół. Sporządzone przez zalanie owoców świeżych lub suszonych, albo ziół alkoholem i osłodzonych syropem. Nalewki podaje się w małych kieliszkach (50 ml). 07.11.2011 12:26
Przepis na nalewkę z kaliny

Przepis na nalewkę z kaliny

Przeczytaj o tym, jak można zrobić smaczną nalewkę z kaliny. 07.11.2011 12:01
Przepis na likier gruszkowy

Przepis na likier gruszkowy

Bardzo pyszna, aromatyczna nalewka. 07.11.2011 11:53
Bigos: Jak się go gotuje i je na Lubelszczyźnie

Bigos: Jak się go gotuje i je na Lubelszczyźnie

Bigos to najbardziej znana polska potrawa na świecie. Ma coś z polskiej duszy. Na Lubelszczyznę trafił z Litwy za sprawą króla Władysława Jagiełły. Bigos doczekał się nawet bigośnicy. Nasz region słynie z bigosu myśliwskiego, w którym czuć aromat litewskiej kuchni. 04.11.2011 17:35

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama