Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Wigilia: Jak zrobić karpia po żydowsku?

Wigilia: Jak zrobić karpia po żydowsku?

Oto jedno z najsmaczniejszych dań wigilijnych. Pachnie rodzynkami i migdałami. 19.12.2010 08:50
Włoski smak królowej Bony

Włoski smak królowej Bony

Z królem Zygmuntem była na zamku w Janowcu nad Wisłą. Jaka była włoska kuchnia w XV i XVI wieku? Czy Jan Kochanowski jadał minestrone? Czytaj w Magazynie Dziennika Wschodniego z 26 listopada. I włącz Radio Lublin w piątek o 10. 25.11.2010 10:35
Święto Młodego Wina w \"Między Słowami”

Święto Młodego Wina w \"Między Słowami”

W niedzielę 21 listopada o godz. 18 w Kawiarni&Księgarni\" Między Słowami\" w Lublinie miłośnicy dobrej książki spotkają się przy lampce wina 19.11.2010 07:13
Reklama deweloper tbv
Jak zrobić ser pleśniowy w domu

Jak zrobić ser pleśniowy w domu

Na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny zaczynają pączkować miejsca, gdzie robi się sery żółte. W tym te najszlachetniejsze, pleśniowe. Okazuje się, że w domu można sobie zrobić ser typu brie, camembert a nawet rokpol. 05.11.2010 14:28
Piwny konkurs rozstrzygnięty

Piwny konkurs rozstrzygnięty

Pięć zestawów piwnych gadżetów powędruje do Internautów, którzy nadesłali najciekawsze przepisy. 20.10.2010 16:27
Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Żurawinówki smak

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Żurawinówki smak

Kiedy Robert Makłowicz spróbował biłgorajskiej żurawinówki, napisał, że jeden turniej nalewek organizowany przez Kresową Akademię Smaku z Lublina jest więcej wart niż cały dorobek polityczny Jaskierni i kompletna dyskografia \"Piaska” Piasecznego. 17.09.2010 15:46
Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Jarzębiak ze Zwierzyńca

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Jarzębiak ze Zwierzyńca

Jarzębiakiem raczyli się bohaterowie książek Marii Rodziewiczówny.Dziś wyśmienity jarzębiak robi się w okolicach Zwierzyńca. 17.09.2010 15:39
Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Robimy dereniówkę

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Robimy dereniówkę

Kto nie ma własnego ogrodu, może znaleźć dereń na polach, na skraju lasów. Ponieważ w robieniu dereniówki liczą się dokładne proporcje, podajemy szczegółowy przepis na dereniówkę. 17.09.2010 15:33
Żurawinówki smak: Szlachetna herbatówka

Żurawinówki smak: Szlachetna herbatówka

Legendarna już nalewka z Kazimierza Dolnego, o której krążą barwne opowieści. Związana ze znakomitym malarzem Danielem de Tramecourtem. 17.09.2010 15:26
Węgierski smak, myśliwska kuchnia

Węgierski smak, myśliwska kuchnia

Z węgierskiej kuchni trafiły na lubelską kuchnię ogniste zupy gulaszowe, zupy rybne i potrawy, gotowane w kociołkach rozstawianych pod gołym niebem. Wielkim fanem gulaszu jest Jerzy Rogalski, pan Tosiek z serialu \"Plebania”. Węgierski smak słychać także w kuchni myśliwskiej, z której według Roberta Makłowicza słynie dziś Lubelszczyzna. 17.09.2010 15:20
Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Pieczeń z żubra

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Pieczeń z żubra

To przysmak, który od wieków królował na polskim stole. Choć to dziś bardzo rzadka rzecz, pieczeni z żubra można popróbować w zajeździe \"Marta”. 17.09.2010 15:16
Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Pieczony udziec z sarny

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Pieczony udziec z sarny

Dziczyzna coraz śmielej wkracza do restauracji i domów na Lubelszczyźnie. Wielkim zwolennikiem kuchni myśliwskiej na Lubelszczyźnie był król Władysław Jagiełlo. 17.09.2010 15:10

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama