Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Wielkanoc 2022. Poniatowski żurek, portugalski chleb i ukraińska paska
Magazyn

Wielkanoc 2022. Poniatowski żurek, portugalski chleb i ukraińska paska

Konstanty jest inżynierem mechanikiem, Larisa skończyła Akademię Sztuk Pięknych we Lwowie na kierunku projektowanie odzieży. Od czterech lat prowadzą w Poniatowej małą restaurację „Miło Smaki Kaukazu”

Arkadiusz i Monika Krzesiakowie, restauracja Uwędzona Inaczej
Magazyn

Wielkanoc 2022. Szef kuchni poleca babkę marchewkową

Wędzić na święta można wszystko, jajka, sery, wędliny, ryby. W końcu mamy wiosnę, drewno szybciej schnie, daje bardziej aromatyczny dym – mówi Arkadiusz Krzesiak

Babka lubelska, czyli coś dobrego na wielkanocny stół
Magazyn

Babka lubelska, czyli coś dobrego na wielkanocny stół

Anna Augustyniak z Sobieskiej Woli, pasjonatka kuchni regionalnej, według receptury Agnieszki Filiks

Znaczenie miejsca. Rozmowa z Koji Kamoji, japońskim malarzem mieszkającym w Polsce
Magazyn

Znaczenie miejsca. Rozmowa z Koji Kamoji, japońskim malarzem mieszkającym w Polsce

Rozmowa z Koji Kamoji, japońskim malarzem mieszkającym w Polsce, którego wystawę do 18 kwietnia można zobaczyć w Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym.

Wśród wielkanocnych wędlin boczek jest ozdobą stołu. Możemy podać go na zimno i na gorąco. Ten ze zdjęcia upiekł Piotr Huszcz w restauracji Hotelu Piano
Magazyn

Świąteczne przygotowania czas zacząć. Co trafi na nasze stoły? [przepisy]

Wielkanoc. Co warto przygotować wcześniej? Dobry chrzan, polędwicę dojrzewającą, szynkę z piekarnika, zakwas na żurek i pasztet, który z dnia na dzień będzie lepszy.

„Historyja o chwalebnym Zmartwychwstaniu Pańskim” w Teatrze Osterwy
Magazyn
galeria

Myślę, że każda sztuka ma ambicję, by krzewić nadzieję. „Historyja o chwalebnym Zmartwychwstaniu Pańskim” w Teatrze Osterwy

Język staropolski dopiero się rodził, chciał mieć zdolność mówienia o najtrudniejszych sprawach. O tym, co niepojęte, o tym, co niewyrażalne, co nierzeczywiste – rozmowa z Jarosławem Gajewskim, reżyserem spektaklu „Historyja o chwalebnym Zmartwychwstaniu Pańskim” Mikołaja z Wilkowiecka.

Historyja zapowiada się jako jeden z najciekawszych spektakli na deskach Teatru Osterwy
Zdjęcia
galeria

Jezusa nie da się zagrać, diabłów też. Historyja o chwalebnym Zmartwychwstaniu Pańskim Mikołaja z Wilkowiecka w Teatrze Osterwy

W sobotę w Teatrze Osterwy zobaczymy na scenie jeden z najważniejszych dramatów staropolskich: Historyja o chwalebnym Zmartwychwstaniu Pańskim Mikołaja z Wilkowiecka. – To najprawdopodobniej prapremiera lubelska – mówi Jarosław Gajewski, aktor, reżyser, który od lat pasjonuje się teatrem staropolskim. A wszystko zaczęło się od jego spotkania z Kazimierzem Dejmkiem. Bo to właśnie spektakle o Mikołaju z Wilkowiecka, wyreżyserowane przez słynnego reżysera w Łodzi i Warszawie, weszły do kanonu polskiego teatru.

Co na obiad? Lubelskie kaszą stoi. Sprawdzone przepisy
Magazyn

Co na obiad? Lubelskie kaszą stoi. Sprawdzone przepisy

Zaglądamy do książki „Kulinarne skarby Ziemi Janowskiej” z dwóch powodów. Po pierwsze: Janów Lubelski jest kulinarną stolicą potraw z kaszy. Po drugie: rokrocznie towarzyszymy festiwalowi „Gryczaki”, poznając coraz to nowe potrawy z kaszy, które są zdrowe i pyszne. Do janowskich receptur dorzucamy przepisy z całego regionu.

Żeby wrzucić golonkę na grill, trzeba wcześniej ją ugotować z włoszczyzną i przyprawami. Wzorcową golonkę z grilla serwuje Sławomir Wołoszyn z Grill Bar przy Witosa w Lublinie
Magazyn

Pierwszy wiosenny grill. Może boczniaki z grilla albo karkówka w czosnku [przepisy]

Jest ciepło, więc warto zjeść coś dobrego na świeżym powietrzu. Od kiełbasy z musztardą, przez szaszłyki po pyszne żeberko.

Gulasz
Magazyn

Europejskie smaki, wśród nich bułgarska sałatka szopska, gulasz i hiszpańska tortilla [przepisy]

Zapraszamy do wiosennej wyprawy kulinarnej po Europie. Od bułgarskiej sałatki szopskiej, przez hiszpańską tortillę po niemiecką pieczeń w piwie. Jak na tym tle wypada nasz polski schabowy z kapustą? Zagraniczni turyści twierdzą, że znakomicie.