Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Byliśmy w nowej fabryce cukierków w Lublinie. Inwestycja za 150 mln zł (zdjęcia)

Na przełomie marca i kwietnia ruszy produkcja w nowym budynku Fabryki Cukierków Pszczółka w lubelskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Oprócz landrynek i owoców w czekoladzie powstawać tam będą także cukierki czekoladowe, pralinki i galaretki
Byliśmy w nowej fabryce cukierków w Lublinie. Inwestycja za 150 mln zł (zdjęcia)
Zakładana wielkość produkcji w fabryce przy ul. Spassa to 10–15 tys. ton

Spółka kupiła 3-hektarową działkę przy ul. Spiessa w Specjalnej Strefie Ekonomicznej EURO-PARK Mielec Podstrefa Lublin wiosną 2014 roku. W listopadzie 2015 r. ruszyła budowa fabryki o powierzchni ponad 20 511 mkw. Biura zajmują ponad 3 tys. metrów. Reszta to hale produkcyjno-magazynowe, które w czwartek pracownicy Pszczółki pokazali dziennikarzom.

– Koszt tej inwestycji to ponad 150 mln zł – mówił Leszek Wertejuk, prezes zarządu FC Pszczółka. – Nowa fabryka zwiększy czterokrotnie nasze możliwości produkcyjne. Dlatego jest to dla nas jeden z najważniejszych etapów rozwoju, zwłaszcza, że zmiana siedziby nie jest jedyną czekającą nas zmianą.
Zmieniło się też logo, które ma być dla klientów bardziej rozpoznawalne, a wkrótce poszerzy się też oferta.

– Utrzymujemy dotychczasową produkcję, ale wprowadzamy też nowe słodycze – zapowiada Aleksander Batorski, dyrektor handlowy FC Pszczółka. – W poszerzonym portfolio znajda się cukierki czekoladowe, galaretki w czekoladzie, galaretki nadziewane w cukrze i czekoladowe praliny.

Zakładana wielkość produkcji w fabryce przy ul. Spassa to 10–15 tys. ton. Do końca roku pracować ma w niej 210 osób. Oprócz dotychczasowych pracowników etatowych będzie to ok. 70 nowych osób. Dotychczas zatrudniono 50 z nich. 20 kolejnych zasili głównie dział handlowy i dział marketingu, bo produkcja na trzech nowych liniach produkcyjnych będzie w pełni zautomatyzowana.

A co stanie się z dotychczasową fabryką Pszczółki przy ul. Krochmalnej?

– W sumie to ponad 12 hektarów w bardzo atrakcyjnym punkcie – mówi Wertejuk. – Znaleźli się już chęci na wydzierżawienie części administracyjnej. Magazyny będą wykorzystywane przez Krajową Spółkę Cukrownictwa. Na razie nie wiemy jeszcze, co z budynkiem produkcyjnym z 1906 roku, który znajduje się pod nadzorem konserwatorskim. W tej chwili czekamy na plan zagospodarowania przestrzennego tego miejsca, żeby potencjalni chętni kupcy wiedzieli, co będzie można tam wybudować. Gdy dokument będzie gotowy, będziemy chcieli sprzedać całą działkę.

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama