Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

IS

Lista artykułów:

Jabłka, migdały, rodzynki, ryż… czyli przepis rodem z królewskiego stołu
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Jabłka, migdały, rodzynki, ryż… czyli przepis rodem z królewskiego stołu

Jak nam się może wydawać jabłka nadają się nie tylko do szarlotki. A w wyrafinowany sposób podawano je już na królewskich stołach

Choruje coraz więcej osób. Czy grozi nam epidemia krztuśca?
Dziennik dla Zdrowia
film

Choruje coraz więcej osób. Czy grozi nam epidemia krztuśca?

Lubelski sanepid obserwuje niepokojący wzrost zachorowań na krztusiec. W 2023 roku w naszym regionie odnotowano 11 przypadków, natomiast w tym roku, tylko do 15 października zachorowały aż 533 osoby, a 117 było hospitalizowanych. W kolejnym programie z cyklu Dziennik dla Zdrowia powiemy, czy grozi nam epidemia krztuśca, jak odróżnić go od zwykłego przeziębienia i kto jest szczególnie narażony na zakażenia.

Przepis na zupę z pokrzywy. Pyszna i zdrowa moc ziół
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Przepis na zupę z pokrzywy. Pyszna i zdrowa moc ziół

Pokrzywa – w dzieciństwie nasz największy wróg. Jak się okazuje, pokrzywa, podobnie jak inne zioła ma wiele właściwości zdrowotnych.

Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Przepis na makaron z pastą pistacjową
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Przepis na makaron z pastą pistacjową

Pistacje to teraz najmodniejszy produkt w kuchni. Mogą być nie tylko chrupiącą przekąską, ale także bazą do wielu potraw na słodko i na wytrawnie. Kucharz i restaurator Jerzy Wójcik pokazuje nam jak wykorzystać pastę pistacjową w kuchni.

Grzybowy zawrót głowy! Jedliście kiedyś deser z grzybami?
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Grzybowy zawrót głowy! Jedliście kiedyś deser z grzybami?

Jesień to oczywiście sezon na grzyby. A Polacy kochają dania z grzybami. Ale czy ktoś kiedyś spotkał się z deserem, gdzie mamy dodatek grzybów?

Pierwszy weekend października pod znakiem deszczu i chłodu
film

Pierwszy weekend października pod znakiem deszczu i chłodu

Pogoda przestała nas rozpieszczać i nadchodzą chłodne i deszczowe dni. Prognoza pogody na pierwszy weekend października nie napawa optymizmem, ale do rozpoczęcia wiosny pozostało nam tylko 167 dni. Zapraszamy do zapoznania się z prognozą pogody przygotowaną przez dr Krzysztofa Siwka z Instytutu Nauk o Ziemi i Środowisku UMCS. Prezentuje Gabriela Szewczyk.

Kochamy kuchnię włoską. A za co? Za smaki
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Kochamy kuchnię włoską. A za co? Za smaki

Wszyscy kochają kuchnię włoską. Pizza, makarony, desery... Żeby spróbować prawdziwej kuchni włoskiej nie trzeba wcale jechać do słonecznej Italii.

One wiedzą jak być na fali - nad zalewem powstał nowy lokal
WIDEO
film

One wiedzą jak być na fali - nad zalewem powstał nowy lokal

Odwiedzający Zalew Zemborzycki mają nowe miejsce, gdzie mogą odpocząć po spacerze wokół "lubelskiego morza". Nowy lokal zaprasza wszystkich - także poza sezonem.

"Cichy zabójca kobiet". Rak jajnika zbyt późno daje o sobie znać
Dziennik Dla Zdrowia
film

"Cichy zabójca kobiet". Rak jajnika zbyt późno daje o sobie znać

Nowotwór jajnika, zaraz obok raka piersi jest najczęstszym kobiecym nowotworem złośliwym. Według statystyk, każdego roku na świecie z tego powodu umiera ponad 114 000 kobiet. W programie z cyklu "Dziennik Dla Zdrowia" rozmawiamy z dr Karolem Rawiczem-Pruszyńskim, chirurgiem onkologiem z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego nr 1 w Lublinie oraz profesorem Uniwersytetu Medycznego, który opowiedział jak wczesne wykrycie raka wpływa na skuteczność leczenia, jak rozpoznać objawy i co należy do profilaktyki.

Pierogi naszym dobrem narodowym!
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Pierogi naszym dobrem narodowym!

Na słodko, na słono, z owocami i na święta z kapustą i grzybami. Pierogi możemy jeść cały rok i z czym tylko chcemy. A jaki jest sekret najlepszych pierogów?