Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Zaskakujący obiad; pokrzywa. Przepisy kulinarne poleca Waldemar Sulisz
magazyn

Zaskakujący obiad; pokrzywa. Przepisy kulinarne poleca Waldemar Sulisz

Maj to najlepszy czas, żeby sobie zrobić pokrzywowy detoks. Po prostu: przez tydzień jedz mały pęczek pokrzywy – radzi Justyna Pargieła, zielarka i fitoterapeutka. Oto siedem smakowitych dań z pokrzywą.

Co na obiad? Zupa zupie nierówna
magazyn

Co na obiad? Zupa zupie nierówna

Consome z biłgorajskiej gęsi, jabłkowa hrubieszowska, kisielca skierbieszowska, pamuła, pejzanka oraz zozuli barszcz z kartoszką to tylko niektóre z przepisów jakie znajdziecie w książce „Zupy z natury, tradycji i pasji”, którą możecie ściągnąć ze strony lubelskie.pl.

Sny o wielkim formacie (wyjątkowe zdjęcia)
MAGAZYN
galeria

Sny o wielkim formacie (wyjątkowe zdjęcia)

Zafascynował mnie niesamowity efekt końcowy, ta bardzo specyficzna, jedyna w swoim rodzaju fotografia, która nie jest podobna do żadnej innej, czy też żadna inna nie jest podobna do niej. Nie do podrobienia, nawet w Photoshopie – Rozmowa z Mariuszem Tomczukiem, ogrodnikiem, który został fotografem.

Smardze na zdjęciach urosły w moim ogrodzie 1 kwietnia i nie jest to prima aprilis – mówi Ireneusz Pilipczuk.
przepisy

Smakiem dorównują trufli. Sezon na te grzyby już się zaczął

Zaczęły się smardze, zaczął się czosnek niedźwiedzi, czyli zaczęło się życie – napisał Aleksander Baron, jeden z najciekawszych szefów kuchni w Polsce. Pierwsze smardze pojawiły się w ogrodzie Ireneusza Pilipczuka w Lublinie już 1 kwietnia 2023 i nie jest to prima aprilis. Od 2014 roku smardze nie podlegają całkowitej ochronie, wolno je zbierać w ogrodzie, na działce, w szkółkach leśnych i parkach.

To niezwykła energia, która dodaje nam sił, która inspiruje, która jest wsparciem. W moim zawodzie śpiewaczki to wsparcie mojego męża Michała jest szczególnie istotne. Miłość to baza, która pomaga się rozwijać i spełniać. Zawodowo jak też i prywatnie – mówi Paulina Janczaruk-Czarnecka
magazyn

Dziewczyna w Złotej Masce chce być teraz Marią Magdaleną

Widz kupujący bilet musi od nas otrzymać to, co najlepsze: śpiewaków w dobrej formie. Psychicznie musimy także nauczyć się oddzielić życie prywatne od zawodowego. To, co dzieje się na scenie, to kreowanie roli, zatopienie się w niej, by być wiarygodnym – Rozmowa z Pauliną Janczaruk-Czarnecką, solistką Teatru Muzycznego w Lublinie, nagrodzoną Złotą Maską, jedną z najważniejszych nagród teatralnych w Polsce.

Zespołu Pieśni i Tańca „LUBLIN” im. Wandy Kaniorowej obchodzi jubileusz 75-lecia istnienia.
magazyn

To jest magia folkloru. To jest magia tradycji

Taniec był zawsze pierwszy. Natomiast paralotnię zostawiłam w momencie, kiedy w 2013 r. zerwałam więzadło krzyżowe, przeszłam operację i przygotowywałam jubileusz 65-lecia o kulach, ledwie chodząc – Rozmowa z Bożeną Baranowską, dyrektorem Zespołu Pieśni i Tańca „LUBLIN” im. Wandy Kaniorowej, który w tym roku świętuje jubileusz 75-lecia działalności.

Jarosław Dumanowski
Magazyn

Pasztet po królewsku. Wielkanoc z 720 jajkami

Największym i na dodatek bez wątpienia królewskim specjałem wielkanocnym był „pasztet ollaputreda francuska” przyrządzony z kapłona – Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Łukasz Oroń

Jak upiec dobry schab na ostatnią chwilę. Radzi mistrz Łukasz Oroń

Jakieś problemy w kuchni? Pomóc może Łukasz Oroń, szef kuchni restauracji „Legendy Miasta” w Hotelu Ibis

Marcin Żydek

Żółtko nie może mieć szarej obwódki. Rady mistrza kuchni Marcina Żydka

Jak zrobić idealne jajka faszerowane – tłumaczy Marcin Żydek, szef kuchni restauracji „Trzy Romanse”, Hotel Wieniawski.

Mistrz Oroń poleca co warto mieć na świątecznym stole

Łukasz Oroń, szef kuchni restauracji „Legendy Miasta” w Hotelu Ibis specjalnie dla naszych Czytelników