Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

W środku Leszek Mądzik
galeria

Leszek Mądzik: „Los był dla mnie łaskawy, czasu nie zmarnowałem”

Tak Leszek Mądzik podsumował 50 lat swojej pracy w Scenie Plastycznej KUL. Podczas wystąpienia na uroczystościach jubileuszowych, kiedy dziękował swojej żonie Alinie, łzy wzruszenia przerwały wypowiedź, osobiste wyzwanie miłości dostało huragan braw.

Mariola Zubrzycka, współwłaścicielka piekarni, odpowiada w firmie za promocję i marketing. Prowadzi też zajęcia edukacyjne w swoistej izbie pamięci
Złota Setka

Chluba i duma Lubelszczyzny - cebularz od Tadeusza Zubrzyckiego

Chleb wileński, słowiański, szefa, cebularz. Każdy z nich ma swój niepowtarzalny smak i aromat, a także recepturę, której Tadeusz Zubrzycki trzyma się od lat. W jego rzemieślniczej piekarni w Kraczewicach Prywatnych powstaje chleb znany w całej Europie. Wraz z żoną Mariolą uparli się, by cebularz lubelski został zarejestrowany i zastrzeżony w Unii Europejskiej. A na początku roku otworzyli na dworcu PKP sklepik, w którym witają podróżnych cebularzem.

Bartłomiej Sarnowski

Good Chef 2020. Tytuł trafił w ręce Bartłomieja Sarnowskiego

Bartłomiej Sarnowski, szef kuchni w restauracji „O Matko i Córko” zdobył tytuł Good Chefa 2020. Łukasz Łobejko, szef kuchni w restauracji „Kuźnia” został najlepszym Kucharzem Regionalnym. Młodym Talentem Roku została Edyta Gajasz, szefowa kuchni w „Gościńcu Pod Lasem” w Grabowcach Dolnych koło Ryk.

Jarosław Zawadzki, szef kuchni restauracji Tinto Wine Bar przygotował dania według receptur z osiemnastowiecznej książki kucharskiej hrabiów na Włodawie
i Różance
Magazyn

Jak smakuje kuchnia hrabiów na Włodawie i Różance?

W Lublinie trwa Europejskie Festiwal Smaku. W restauracjach i na Scenie Smaku prezentowane są potrawy przygotowane według receptur z osiemnastowiecznej książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance. Wybraliśmy dla was kilka oryginalnych przepisów, które komentarzem opatrzył prof. Jarosław Dumanowski.

"Nad Niemnem" w Teatrze Osterwy. Obrazy z czasów pozytywizmu
galeria

"Nad Niemnem" w Teatrze Osterwy. Obrazy z czasów pozytywizmu

Czy można przełożyć 700 stronicową powieść na 3 godziny teatru na scenie? Można – twierdzą twórcy spektaklu "Nad Niemnem"

Robert Gajos, szef kuchni restauracji Niepospolita prezentuje prawdziwy Wiener Schnitzel, podawany przed wojną w najlepszych lubelskich restauracjach
Magazyn

Smaki przedwojennego Lublina. Najciekawsze przepisy

W nowej karcie restauracji Niepospolita na Starym Mieście w Lublinie wkrótce pojawią się słynne dania z lat dwudziestych. Od flaczków lwowskich, przez sandacza po kardynalsku, po prawdziwy sznycel po wiedeńsku.

Zdjęcie ilustracyjne
Magazyn

Pomysł na weekend? Ostatni moment na nastawienie nalewki

Sierpień to już ostatni moment, żeby nastawić nalewki. Szlachetne, przelane do pięknych karafek, ozdabiały kredensy i towarzyskie spotkania. Dziś stara sztuka sporządzania nalewek powoli wraca do łask, a babcine przepisy są w najwyższej cenie

Czops, comber i dżamil. Jak przyrządzić jagnięcinę
Magazyn

Czops, comber i dżamil. Jak przyrządzić jagnięcinę

Jagnięcina uhruska jest symbolem kulinarnym Polesia, które rozciąga się od Włodawy po Kodeń. To delikatne, zdrowe mięso o niezwykłym smaku. Nasza lubelska jagnięcina uhruska cieszy się uznaniem nie tylko lubelskich szefów kuchni.

Najpierw gicze marynuję, następnie duszę z warzywami w winie i śmietanie - mówi Lucyna Mantej, szefowa kuchni w restauracji Hotelu Drob w Urszulinie
Magazyn

Pomysł na niedzielny obiad. Nie tylko golonka

Czy może być coś lepszego od soczystej golonki okrytej chrupiącą skórką? Może. To gicz cielęca, polska wersja słynnego włoskiego ossobuco. Gicz cielęca była ozdobą najlepszych przedwojennych restauracji w Lublinie, podawano ją też po wojnie, z czasem zniknęła z kart i stołów. Jeśli dziś pojawi się w karcie, to jadą na nią smakosze z całego województwa, jak ma to miejsce w Urszulinie

Przeboje polskiej kuchni, czyli schabowy, rosół i zrazy
Magazyn

Przeboje polskiej kuchni, czyli schabowy, rosół i zrazy

Ostatni odcinek naszej kulinarnej podróży to Polska. Europejscy turyści, odwiedzający Lublin pytają w restauracjach o bigos, pierogi i żurek. Z czego jeszcze słynie polska kuchnia na świecie? Ze schabowego, rosołu i zrazów. Oto 10 przebojów polskiej kuchni.