Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 sierpnia 2020 r.
10:05

Smaki przedwojennego Lublina. Najciekawsze przepisy

17 0 A A
Robert Gajos, szef kuchni restauracji Niepospolita prezentuje prawdziwy Wiener Schnitzel, podawany przed wojną w najlepszych lubelskich restauracjach
Robert Gajos, szef kuchni restauracji Niepospolita prezentuje prawdziwy Wiener Schnitzel, podawany przed wojną w najlepszych lubelskich restauracjach (fot. Waldemar Sulisz)

W nowej karcie restauracji Niepospolita na Starym Mieście w Lublinie wkrótce pojawią się słynne dania z lat dwudziestych. Od flaczków lwowskich, przez sandacza po kardynalsku, po prawdziwy sznycel po wiedeńsku.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wprowadzenie dań charakterystycznych dla barwnych lat dwudziestych poprzedziły gruntowne poszukiwania w przedwojennych książkach kucharskich. A tam aż gęsto od intrygujących smaków. Słynną przystawką był na przykład móżdżek po polsku. Serwowano go na galarecie lub smażono z dodatkiem grzybów i jajek. Jeszcze po wojnie móżdżek podawano w restauracji Europa w Lublinie. Wielkim uznaniem cieszyły się cynaderki, które na szczęście można zamówić w lubelskiej restauracji Przystań.

Cynaderki z rusztu

Składniki: 4 nerki cielęce, 2 cebule, 20 dag pieczarek, smalec do smażenia, sól, pieprz, czosnek, świeży koper.

Wykonanie: nerkę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić, umyć w wodzie i namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki pokroić w talarki i całość podsmażyć na smalcu.

Odsączyć nerkę, usmażyć na rozgrzanym smalcu. Zlać nadmiar tłuszczu, dodać podsmażoną cebulkę i pieczarki oraz rozgnieciony świeży czosnek. Chwilę smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać świeżo posiekanym koprem.

Cynaderki po polsku

Składniki: 0,5 kg nerki cielęcej, 1 duża cebula, 2 płaskie łyżki mąki, 3/4 szklanki śmietany, sól, pieprz, pęczek koperku, olej do smażenia.

Wykonanie: nerki przekroić na pół i kilkakrotnie opłukać, zalać je świeżą zimną wodą i odstawić na godzinę. Wypłukać jeszcze dwa razy w zimnej wodzie. Obgotować je w osolonym wrzątku przez 5 minut, wyjąć, schłodzić i pokroić w paseczki. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Zdjąć cebulę i na tej samej patelni przesmażyć nerki oprószone mąką. Dodać cebulę, zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Dusić 20 minut często mieszając. Podawać w wydrążonym chlebie lub bułce. Na samym końcu posypać posiekanym koperkiem.

Wspomnienie o flakach z szynku lubelskiego

Kajetan Koźmian, związany z Gałęzowem i Piotrowicami w pamiętnikach wspomina takie zdarzenie, pochodzące z szynku lubelskiego:

„Patrzałem na to, jak podczas obiadu wszedł nieznajomy mi szlachcic w szarej z kapturem na plecach opończy i zaczął się cisnąć do obsadzonego już stołu mówiąc: „Panowie bracia, wy jecie, a ja głodny od wczoraj nic nie jadłem”. Czemuż waść nie pospieszył, nie naprzykrzaj się” lecz gdy szlachcic się ciągle pchał między obiadujących i wyrywał drugim widelce, zawsze powtarzając: „Ja nic nie jadłem”, wypchnięto go od stołu. Wtem hajduk niesie na stół ogromną i głęboką misę gorących i kurzących się flaków. Szlachcic wypchnięty porywa za nią i wołając: „Ja nic nie jadłem”, łyka flaki i patrzy się. Współbiesiadnicy zrywają się od stołu, jeden mu wydziera misę, drugi rozdziera kaptur z opończy, drudzy wołają: „Nasyć się waść, kiedyś nic nie jadł” i całą misę gorącej strawy wlewają w kaptur. Szlachcic parzony w plecy flakami, wrzeszczy i skacze, zrywają się drudzy z widelcami, chcąc jeść flaki z kaptura, kolą nieboraka i kaleczą, wrzask, hałas ,aż na koniec obrywają kaptur z flakami, wylewają na misę i jedzą”.

Ze wspomnień Koźmiana widać, że jedzeniu flaków towarzyszyły emocje. Flaki flakom nierówne, a flaczki po lwowsku, które będzie serwować restauracja Niepospolita to danie wyjątkowe. Dodatek parmezanu czyni z tego dania wyjątkowy przysmak. A my prezentujemy przepis na flaki, według dworskiej receptury z XIX wieku. Wystarczy na talerzach doprawić je parmezanem i mamy flaczki po lwowsku.

Flaki po urzędowsku

Składniki: 1 kg flaków wołowych, 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki ), szklanka kaszy jaglanej, 3 cebule, 3 marchewki, seler, pietruszka, lubczyk, sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, olej, masło, około 4 do 5 litrów rosołu z kaczki.

Wykonanie: flaki trzykrotnie obgotować, w czwartej wodzie ugotować do miękkości i odcedzić. Na kaczce ugotować rosół z warzywami. Cebulę zeszklić na oleju z masłem. Dodać pokrojone grzyby i razem dusić. Kaszę opłukać. Flaki, grzyby, kaszę, przyprawy dodać do rosołu i gotować do miękkości kaszy około pół godziny. Dosmakować solą, pieprzem. Należy mieszać, aby potrawa się nie przypaliła.

Sandacz po kardynalsku

Co podawano w przedwojennych restauracjach Lublina? Na przykład jajka po turecku, raki z wody, chłodnik z rakami, Consommé z żółtkiem, barszcz na czerwonym winie w filiżance, boeuf à la Strogonow, zrazy a la Nelson, eskalop cielęcy po węgiersku, kotlet pożarski, sznycel po wiedeńsku, zraziki po węgiersku, antrykot z kapłona, sandacza à la Radziwiłł. I szeroki wybór dań z rusztu: nerkę z rusztu, szaszłyk barani, z cynaderek, z wątróbek, steki cielęce i baranie oraz rumsztyki i antrykoty.

Okazuje się, że raki były przed wojną bardzo popularne. Raki gotowano w wodzie z koprem, a od ich czerwieni wzięła się nazwa „po kardynalsku”. Podstawą dań był sos z raków, przyrządzany na bazie szyjek rakowych. Jak zrobić taki sos? Należy cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi (dostępne mrożone). Dodać mąkę, podsmażyć, podlać winem i wymieszać. Po 10 minutach dodać śmietankę, doprawić i gotowe. Powstałym sosem należy polać sandacza ugotowanego na parze i sandacz po kardynalsku gotowy. Co ciekawe, w przedwojennych restauracjach po kardynalsku przyrządzano śledzie, polędwicę, steki.

Sztuczki przedwojennych restauratorów

Przedwojenny Lublin miał swoje zaklęte rewiry. – Każda dzielnica miała swoje osobliwości, innych ludzi, inne sklepy, domy i knajpy. Progu „Europy” i „Wiktorii” nigdy nie przekroczył mieszkaniec peryferii, z kolei bywalec tych lokali nawet nie zbłądził do tamtych restauracji, które pogardliwie nazywano spelunkami. My, młodzi i ciekawi życia, czasami się tam zapuszczaliśmy, ale zawsze tej wyprawie towarzyszył pewien dreszczyk i posmak egzotyki – napisał we wspomnieniach Konrad Bielski.

Na dzisiejszej ulicy Lubartowskiej mieściła się przed wojną luksusowa restauracja prowadzona przez pana Dornfelda. Legendarnym i kultowym miejscem był lokal pod numerem 10, który nosił malowniczą nazwę „U Bolszewika”. Można tam było wypić mocną pejsachówkę i piwo. Właściciel lokalu wpadł na pomysł zwiększenia spożycia piwa i podawał klientom gratis talerzyk gotowanego „Jaśka”. Groch był mocno solony, wzmagał pragnienie, goście zamawiali jedno piwo za drugim.

Sznycel wiedeński

Na finał naszej kulinarnej podróży przepis na słynny sznycel po wiedeńsku, który przed wojną podawany był z jajkiem przepiórczym na wierzchu. I tak też będzie podawany w Niepospolitej.

Składniki: 4 duże sznycle z udźca cielęcego, 2 jajka, 20 dag pszennej bułki tartej, 20 dag mąki, kostka smalcu, 1 cytryna, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz

Wykonanie: sznycle rozbić, tak by nie podziurawić mięsa. Doprawić solą i pieprzem i obtaczać z obu stron w mące, następnie w jajku, na koniec w tartej bułce. Smalec lub oliwa muszą mieć właściwą temperaturę (odrobina tartej bułki powinna się pienić). Każdy sznycel smażyć oddzielnie. Wysoka temperatura tworzy skorupkę z bułki, a mięso zostaje soczyste. Sznycel musi pływać w tłuszczu, należy cały czas potrząsać patelnią, tak by mięso było w nieustannym ruchu. Kiedy sznycel osiągnie złoty kolor, bardzo dokładnie odsączyć go na bibule. Jeśli chcemy, żeby sznycel był bardzo wykwintny, należy usmażyć go na maśle. Wiedeńczycy podają sznycel z plastrem cytryny.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

We władzach spółki SIM Południowe Podlasie ciepłe posady znalazło wielu polityków i ich rodziny związane z PiS
Tylko u nas

Budowy SIM-ów jeszcze nie ruszyły. Ale prezes spółki mieszkaniowej sporo zarobił

W czerwcu minął rok od powołania spółki SIM Południowe Podlasie, ale żadna inwestycja mieszkaniowa jeszcze nie ruszyła. Jej prezes, Dariusz Litwiniuk (PiS) zapewnia jednak, że ciężko pracuje, a pierwsze budowy rozpoczną się na wiosnę przyszłego roku.

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Podjęliśmy decyzję o hierarchii bramkarzy w tym sezonie

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Podjęliśmy decyzję o hierarchii bramkarzy w tym sezonie

W piątek, na dwa dni przed meczem z Rakowem Częstochowa, trener Motoru Lublin wziął udział w przedmeczowej konferencji prasowej i odpowiedział na wiele pytań związanych z nadchodzącym meczem

Raz do roku takie święto. Kilkudziesięcioro policjantów z awansem (pełna lista)
Zamość
galeria

Raz do roku takie święto. Kilkudziesięcioro policjantów z awansem (pełna lista)

Dokładnie zamojskich 75 funkcjonariuszek i funkcjonariuszy, w tym 20 dochodzeniowo-śledczych, a 9 z całej tej grupy przedterminowo, przejdzie z dniem 24 lipca na wyższe stopnie służbowe. Akty awansu odbierali w piątek podczas miejskich obchodów Święta Policji.

Straż Graniczna rekrutuje. Zarobki? Na początek cztery tysiące, potem sześć

Straż Graniczna rekrutuje. Zarobki? Na początek cztery tysiące, potem sześć

Nadbużański Oddział Straży Granicznej w Chełmie poszukuje ochotników do służby. W tym roku planują przyjąć do służby co najmniej 150 funkcjonariuszy.

Magdalena Gąbka i Marcin Górecki chcą zdobyć Koronę Ziemi
MAGAZYN

Bychawianka w drodze na Everest. Ultrasportowcy o swoich pasjach

Na wyprawach rozumieją się bez słów. Wspólnie zdobyli już 30 szczytów na całym świecie. Teraz chcą wspólnie zdobyć tą najwyższą – Mount Everest. Rozmawiamy z Magdaleną Gąbką z Bychawy i Marcinem Góreckim z Łodzi - parą podróżników, alpinistów, himalaistów i ultrabiegaczy.

Jaka pogoda na weekend? Prognoza od meteorologów z UMCS
Pogoda na weekend
film

Jaka pogoda na weekend? Prognoza od meteorologów z UMCS

Weekend już nie taki upalny, ale wciąż bardzo ciepły. Jaka będzie pogoda w weekend? Tym razem prognozę przygotował meteorolog dr Krzysztof Siwek – z Instytutu Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMCS w Lublinie. Prezentuje ją Gabriela Szewczyk.

Na co w tym sezonie będzie stać drużynę trenera Pavola Stano? Na odpowiedź trzeba będzie nieco poczekać

Nowy sezon - nowy Górnik. W sobotę pierwszy mecz łęcznian w Betclic I Lidze

Kompletnie przebudowany i mocno odmłodzony Górnik Łęczna w sobotę zagra pierwszy w tym sezonie mecz o punkty. Na stadionie w Stalowej woli zielono-czarni zagrają z beniaminkiem rozgrywek – tamtejszą Stalą

Grałeś w Lotto w Łukowie? Sprawdź, czy zostałeś milionerem

Grałeś w Lotto w Łukowie? Sprawdź, czy zostałeś milionerem

Osoba, która nadała kupon lotto w kolekturze przy ul. Przemysłowej 22 w Łukowie, niech lepiej szybko go sprawdzi. Ktoś trafił szóstkę. Czeka na niego ponad 7 mln złotych.

Globalna awaria komputerów. Problemy w portach i na lotniskach

Globalna awaria komputerów. Problemy w portach i na lotniskach

Dzisiaj około godz. 8 polskiego czasu doszło do globalnej awarii systemów operacyjnych firmy Microsoft, głównie popularnego Windowsa. Problemy zanotowały lotniska, banki, porty oraz media na całym świecie.

Zalew zaostrza zasady wstępu. Parkujący w lesie zapłacą więcej

Zalew zaostrza zasady wstępu. Parkujący w lesie zapłacą więcej

Dzierżawca zalewu w Janowicach wprowadził zmiany w cenniku i regulaminie tego rekreacyjnego obiektu. Osoby, które parkują poza ośrodkiem, od środy płacą za wstęp. Na plaży zakazano ponadto używania szklanych butelek, a także grillowania i palenia ognisk.

Gramatyka angielska dla dzieci

Gramatyka angielska dla dzieci

W dzisiejszym świecie znajomość języka angielskiego staje się coraz ważniejsza. I nigdy nie jest za wcześnie, aby zacząć się go uczyć, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci. Gramatyka może stanowić problem dla małych dzieci nie tylko w języku angielskim, ale także w ich języku ojczystym, przy odpowiednim doborze kursów, zwłaszcza kursów angielski od podstaw zadanie jest wielokrotnie ułatwione.

Narkotykowe centrum dystrybucyjne pod Lublinem zlikwidowane
galeria
film

Narkotykowe centrum dystrybucyjne pod Lublinem zlikwidowane

W jednej z miejscowości na terenie powiatu lubelskiego policjanci znaleźli magazyn, w którym ważono i pakowano narkotyki. Zabezpieczono 40 kg substancji psychoaktywnych o wartości 2 mln zł. Aresztowano trzech podejrzanych.

Maxi Zoo otwiera trzeci sklep w Lublinie

Maxi Zoo otwiera trzeci sklep w Lublinie

Mamy dla Ciebie świetną wiadomość. Już od 17 lipca możesz robić zakupy w nowym sklepie Maxi Zoo w Parku Handlowym Leclerc Tatary przy ulicy Mełgiewska 2B w Lublinie, w którym znajdziesz ponad 8000 różnorodnych artykułów dla zwierząt. Dodatkowo, w dniach 17-20 lipca w sklepie czekać będzie na Ciebie wyjątkowa promocja i niespodzianki. Zapraszamy na zakupy z Twoim zwierzakiem!

Odbiornik GNSS Nivel System - jak działa i jak są jego główne zalety?

Odbiornik GNSS Nivel System - jak działa i jak są jego główne zalety?

Szukasz precyzyjnego i wygodnego odbiornika GNSS do pomiarów terenowych? Odbiornik Nivel System Point 3 to flagowe rozwiązanie łączące dokładność, intuicyjny interface i nowoczesną, zaawnasowaną technologię pomiarową. Oferuje wysoką dokładność wyznaczenia pozycji, nawet do 2,5 mm w poziomie i 3,5 mm w pionie, szybką pracę i intuicyjne oprogramowanie. Kompensacja przechyleń tyczki i odporność na trudne warunki atmosferyczne sprawiają, że jest to narzędzie, które spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników.

Zbyt wysokie rachunki za prąd przemysłowy? Sprawdź, co możesz zrobić

Zbyt wysokie rachunki za prąd przemysłowy? Sprawdź, co możesz zrobić

Rok 2024 przyniósł ze sobą nieuchronne podwyżki rachunków za prąd. O ile gospodarstwa domowe wciąż są w dużym stopniu chronione przed gwałtownym wzrostem cen, o tyle inaczej wygląda kwestia cenników prądu przemysłowego, czyli energii elektrycznej dla firm. Twoja działalność gospodarcza także odczuła podwyżki cen? Sprawdź, co możesz z tym zrobić!

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium