Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
W sobotę 16 września w Teatrze Osterwy zobaczymy premierę spektaklu o Hindełe, siostrze noblisty, Izaaka Baszewisa Singera. W głównej roli Nina Skołuba-Uryga, jedna z najlepszych aktorek lubelskiej sceny. Bardzo malarskie widowisko reżyseruje Paweł Passini.
Marcin Popielarz, jeden z najlepszych kucharzy w tej części Europy wprowadził do swej restauracji w Gdyni danie: świnka puławska · kiszona kapusta · suszone grzyby. Dania z „Puławianki” zdobywają karty najlepszych restauracji w Polsce. Nic dziwnego, bo schabowy z tego szlachetnego mięsa nie ma sobie równych
Rozmowa z Elżbietą Deptą, reżyserem premierowego spektaklu „Dziób w dziób” w Teatrze Andersena.
W książce „Kuchnia Lubelska” znajdziecie autentyczne, regionalne przepisy. Takie jak świąteczny schab. Delikatny, dojrzewający, kruchy, w smaku przypomina plaster szynki parmeńskiej.
Co Gdzie Kiedy. Przed premierą spektaklu "Dziób w dziób" w Teatrze Andersena.
Rozgrzewają, dodają energii. Oto trzy sycące i smaczne dania na zimowe dni. Najsłynniejsza golonka w Lublinie to dzieło Kazimierza Grześkowiaka, poety i barda, autora przeboju
Co Gdzie Kiedy. Teatr Stary ogłosił repertuar na pierwszy kwartał 2018. W programie m.in. film „Beksińscy. Album wideofoniczny”, Teatr Biuro Podróży czy „3 razy Mrożek” Teatru Polskiego?
To barwny i bardzo intrygujący okres w lubelskiej gastronomii. Na talerzach przenikały się tradycje, a smaki mieszały się jak w tyglu. Jedzenie bez życia towarzyskiego nie istniało. Przenieśmy się wehikułem czasu do tamtego barwnego czasu...
Sokowirówka to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Hotelu Montis w Poniatowej.
Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Książę rozkazał rybakom zarzucić sieci na Bystrzycy. Wasz gród będzie nazywał się tak, jak ryba wyłowiona z rzeki. W sieci wylądował szczupak i lin. Szczupak czy lin? – zapytał książę. Wśród rybaków wybuchł spór. Szczupak to wilk rzeczny, niech będzie lin. Lublin – orzekł książę. Tak zaczęła się kariera lina w lubelskiej kuchni. Dziś mamy dla was przepisy na dania z lina i szczupaka.