Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 listopada 2017 r.
13:07

Lata dwudzieste i trzydzieste w lubelskiej gastronomii. Przeboje międzywojennej kuchni

0 9 A A
Marcin Ufa najpierw gotował w Atlantic Seafood Bar na wyspach Jersey, od 5 lat jest szefem kuchni w restauracji „Incognito” w Lublinie, gdzie poszukuje ciekawych smaków<br />
Marcin Ufa najpierw gotował w Atlantic Seafood Bar na wyspach Jersey, od 5 lat jest szefem kuchni w restauracji „Incognito” w Lublinie, gdzie poszukuje ciekawych smaków

To barwny i bardzo intrygujący okres w lubelskiej gastronomii. Na talerzach przenikały się tradycje, a smaki mieszały się jak w tyglu. Jedzenie bez życia towarzyskiego nie istniało. Przenieśmy się wehikułem czasu do tamtego barwnego czasu...

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na wehikuł czasu można „załapać się” w restauracji „Incognito”, funkcjonującej w dawnej malarni Teatru Osterwy. I nie chodzi nam tu o sentymentalny wystrój, portrety aktorskie i samych aktorów przy stole. Ale o kartę, a dokładnie o jedno z dań, czyli eskalopki marynowane w tokaju. Danie, które zachwyciłoby Bolesława Leśmiana, od trzech lat jest w karcie.

Poszukiwacz smaków

Bolesław Leśmian gotował z pasją i poszukiwał smaków. Mięso smażył na maśle, które sprowadzał z Warszawy. Jego specjalnością był warkocz mięsny z trzech rodzajów mięs, który marynował, smażył na maśle, dusił w winie i podawał z leśnymi grzybami. Do warkocza podawał jabłka napełnione masłem i duszone na maśle, które doprawiał świeżo mielonym pieprzem.

W restauracjach musiał zamawiać zrazy po nelsońsku, modne wówczas danie, które ponoć niewiele wspólnego z admirałem Nelsonem. A może nawet sam opracował swoją wersję? Najlepszą polędwicę kroił w plastry, z wyczuciem rozgniatał dłonią, doprawiał pieprzem i obsmażał na maśle. W gęsiarce układał warstwami plastry ziemniaków, zrazy i cebuli, zalewał wszystko wywarem z grzybów i śmietaną i piekł w duchówce swego domu w Hrubieszowie. Albo cielęce eskalopki marynowane w najlepszym tokaju.
W Hrubieszowie zachowała się ulica, zwaną przez najstarszych mieszkańców „Winnice”. Skąd ta nazwa? Ulica biegnie przez wzgórze, prawdopodobnie znajdowały się tu piwnice do przechowywania win sprowadzanych z Węgier, które tak lubił Leśmian.

Eskalopki cielęce marynowane w tokaju

I świeżych ziołach ułożone na pieczonych batatach, serwowane z karmelizowaną cebulką, chipsami z kalafiora, polane delikatnym sosem grzybowym. Oto autorski przepis, który przygotował dla was Marcin Ufa, szef kuchni restauracji Incognito.

Składniki: 1 kg górki cielęcej, 500 ml tokaju, 6 gałązek świeżego tymianku, 6 gałązek świeżego estragonu, 2 białe cebule, 4 ząbki czosnku, 12 goździków, 50 g soli gruboziarnistej.

Wykonanie: mięso oczyścić, usunąć błony, podzielić na porcje. Kawałki mięsa natrzeć zblenderowanym czosnkiem i solą gruboziarnistą. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na dnie miski. Posypać goździkami, ułożyć mięso, obłożyć gałązkami estragonu i tymianku. Wlać tokaj, miskę zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Eskalopki wyjąć z marynaty. Osuszyć. Grillować z dodatkiem masła z obu stron. Podawać z karmelizowaną cebulką, opiekanymi batatami, chipsem z kalafiora i sosem grzybowym.

Zrazy po nelsońsku

Składniki: kilogram polędwicy wołowej, 4 cebule, kilogram ziemniaków, 10 dag suszonych grzybów, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka masła, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie. Wystudzić, pokroić w paski. Wołowinę pokroić w cienkie plastry, rozbić ręką, obsmażyć na maśle z olejem. Posolić po zdjęciu z ognia. Ziemniaki pokroić w grube plastry, obgotować w osolonej wodzie. Cebule pokroić w plastry. Do rondla przelać tłuszcz, na którym smażyły się zrazy. Układać warstwami cebulę, ziemniaki i zrazy.

Zalać wywarem spod grzybów, dorzucić pokrojone grzybki, podlać śmietaną w zapiec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Zrazy po polsku

Zajrzyjmy do Kucharza Warszawskiego z 1895 roku. Z upodobaniem korzystali z niego szefowie międzywojennych restauracji. Oto co radzi autor: „Kawał zrazowej pieczeni albo polędwicę pokrajać na zrazy, zbić dobrze, posolić, popieprzyć. Zrumienić w rądlu łyżkę masła i na to znów ułożyć warstwę zrazów, kawałek masła i cebulę pokrajaną w plasterki, dalej warstwę grzybów świeżych pokrajanych w plasterki, potem znów zrazy, masło, cebula, grzyby, wszystko układać po kolei, dopóki się rądel nie napełni. położyć na wierzch jeszcze kawałek masła i cebuli, przykryć szczelnie i dusić przez kwadrans, często potrząsając rądlem, żeby się nie przypaliły. Można zamiast grzybów układać warstwę kartofli sparzywszy je wprzód i pokrajanych w plasterki”.

Wereszczaki

To kolejny przebój międzywojennej kuchni w Lublinie. Według Wincentego Pola nazwa dania wywodzi się od nazwiska kucharza Wereszczaki pracującego na dworze króla Augusta III.

Składniki: 1 kg schabu, 20 dag słoniny, 1 butelka zakwasu z czerwonych buraków, 3 kromki chleba litewskiego, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso pokroić w kostkę, posolić, przesmażyć ze słoniną pokrojoną w paseczki. Przełożyć do garnka. Wrzucić przyprawy, zalać zakwasem. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Pod koniec dodać pokruszony chleb, wymieszać, żeby zagęścić sos. Podawać z kaszą jęczmienną.

Komentarze 9

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Chełmianin N / 13 grudnia 2017 o 21:18
0
       NASYĘPCY LUBELA!!! Lubliniak Gucio chorobliwie zawzięty, Miodkowi Lubelszczyzna się podoba, to który z nich uchodzi, za uczonego? Jeden i drugi uważa się za  mądrego, to niech, udowodnią, że wiedzę mają iż plemię lubela, to Lubelszczyźniacy i że wcześniej byli znani niż POLACY. Głowy mają, niech władzy udowodnią, prawnie i naukowo - że historię znają! Morał! Lędzienie, owej krainy nie znali, iż to maniacy lubelszczyznę wydumali!
Avatar
Miodek / 4 grudnia 2017 o 08:52
0
Bardzo podoba mi się Lubelszczyzna.
Avatar
Gucio / 2 grudnia 2017 o 17:14
0
Chełmianin N napisał:
NIE ZAMKNIECIE!!! Mądrale! Lubelszczyzna, tam gdzie jej ziemia a zatem ją macie w swoim lubelskim powiecie, i nie fikajcie bęcwały, bo historii nie zmienicie, chyb, iż mądrych uczonych z PAN przekonacie, że dzisiejsze woj. lubelskie, to lubelska ziemia. Chełm, nie wieś, lecz stolica Ziemi Chełmskiej, a Lublin, większy gród, to stolica województwa, nie Lubelszczyzny - gdyż na mapach jej nie ma! Morał: mądrale się obraziły, bo prawdę poznały, i do obecnej chwili, Lubelszczyzny nie znalazły, a kto synonimu nie rozumie, chory na złudzenia.
 chłopie, ale twoje teorie i co ty sobie myślisz nie mają  absolutnie znaczenia. będzie tak jak chce większość a nie jakiś szurnięty purysta językowy 
 chłopie, ale twoje teorie i co ty sobie myślisz nie mają  absolutnie znaczenia. będzie tak jak chce większość a nie jakiś szurnięty purysta językowy  rozwiń
Avatar
Chełmianin N / 26 listopada 2017 o 20:34
0
 NIE ZAMKNIECIE!!! Mądrale! Lubelszczyzna, tam gdzie jej ziemia a zatem ją macie w swoim lubelskim powiecie, i nie fikajcie bęcwały, bo historii nie zmienicie, chyb, iż mądrych uczonych z PAN przekonacie, że dzisiejsze woj. lubelskie, to lubelska ziemia. Chełm, nie wieś, lecz stolica Ziemi Chełmskiej, a Lublin, większy gród, to stolica województwa, nie Lubelszczyzny - gdyż na mapach jej nie ma! Morał: mądrale się obraziły, bo prawdę poznały, i do obecnej chwili, Lubelszczyzny nie znalazły, a kto synonimu nie rozumie, chory na złudzenia.
Avatar
gość / 26 listopada 2017 o 14:31
0
To ch.ek ze wsi Chełm
Avatar
Gucio / 26 listopada 2017 o 14:21
0
undefined napisał:
Przed wojna na Lubelszczyźnie  na wysokim poziomie żyła garstka ludzi. Cala reszta bez pradu, pod strzecha, z dala od dróg i w błocie spedzala życie i klepala biede. Jedli marnie,  słonia byla rarytasem
 słonina na nitce , pogotowana trochę i wyciągana zaraz  na kolejny raz. wszyscy wiemy jak żyło się tej garstce, natomiast dziś ludzie nie mają kompletnie pojęcia jak żyła zwykłą polska wieś w tamtych czasach
Avatar
Gość / 26 listopada 2017 o 14:16
0
zamknijcie , albo coś , tego od " Lubelszczyzny " co ma hopla
Avatar
IQ / 26 listopada 2017 o 13:32
0
undefined napisał:
Przed wojna na Lubelszczyźnie  na wysokim poziomie żyła garstka ludzi. Cala reszta bez pradu, pod strzecha, z dala od dróg i w błocie spedzala życie i klepala biede. Jedli marnie,  słonia byla rarytasem
 Gościu o wysokim poziomie, wskaż teren Lubelszczyzny, bo jej nie ma na mapie?
Avatar
Gość / 26 listopada 2017 o 13:19
0
Przed wojna na Lubelszczyźnie na wysokim poziomie żyła garstka ludzi. Cala reszta bez pradu, pod strzecha, z dala od dróg i w błocie spedzala życie i klepala biede. Jedli marnie, słonia byla rarytasem
Avatar
Chełmianin N / 13 grudnia 2017 o 21:18
0
       NASYĘPCY LUBELA!!! Lubliniak Gucio chorobliwie zawzięty, Miodkowi Lubelszczyzna się podoba, to który z nich uchodzi, za uczonego? Jeden i drugi uważa się za  mądrego, to niech, udowodnią, że wiedzę mają iż plemię lubela, to Lubelszczyźniacy i że wcześniej byli znani niż POLACY. Głowy mają, niech władzy udowodnią, prawnie i naukowo - że historię znają! Morał! Lędzienie, owej krainy nie znali, iż to maniacy lubelszczyznę wydumali!
Avatar
Miodek / 4 grudnia 2017 o 08:52
0
Bardzo podoba mi się Lubelszczyzna.
Avatar
Gucio / 2 grudnia 2017 o 17:14
0
Chełmianin N napisał:
NIE ZAMKNIECIE!!! Mądrale! Lubelszczyzna, tam gdzie jej ziemia a zatem ją macie w swoim lubelskim powiecie, i nie fikajcie bęcwały, bo historii nie zmienicie, chyb, iż mądrych uczonych z PAN przekonacie, że dzisiejsze woj. lubelskie, to lubelska ziemia. Chełm, nie wieś, lecz stolica Ziemi Chełmskiej, a Lublin, większy gród, to stolica województwa, nie Lubelszczyzny - gdyż na mapach jej nie ma! Morał: mądrale się obraziły, bo prawdę poznały, i do obecnej chwili, Lubelszczyzny nie znalazły, a kto synonimu nie rozumie, chory na złudzenia.
 chłopie, ale twoje teorie i co ty sobie myślisz nie mają  absolutnie znaczenia. będzie tak jak chce większość a nie jakiś szurnięty purysta językowy 
 chłopie, ale twoje teorie i co ty sobie myślisz nie mają  absolutnie znaczenia. będzie tak jak chce większość a nie jakiś szurnięty purysta językowy  rozwiń
Avatar
Chełmianin N / 26 listopada 2017 o 20:34
0
 NIE ZAMKNIECIE!!! Mądrale! Lubelszczyzna, tam gdzie jej ziemia a zatem ją macie w swoim lubelskim powiecie, i nie fikajcie bęcwały, bo historii nie zmienicie, chyb, iż mądrych uczonych z PAN przekonacie, że dzisiejsze woj. lubelskie, to lubelska ziemia. Chełm, nie wieś, lecz stolica Ziemi Chełmskiej, a Lublin, większy gród, to stolica województwa, nie Lubelszczyzny - gdyż na mapach jej nie ma! Morał: mądrale się obraziły, bo prawdę poznały, i do obecnej chwili, Lubelszczyzny nie znalazły, a kto synonimu nie rozumie, chory na złudzenia.
Avatar
gość / 26 listopada 2017 o 14:31
0
To ch.ek ze wsi Chełm
Avatar
Gucio / 26 listopada 2017 o 14:21
0
undefined napisał:
Przed wojna na Lubelszczyźnie  na wysokim poziomie żyła garstka ludzi. Cala reszta bez pradu, pod strzecha, z dala od dróg i w błocie spedzala życie i klepala biede. Jedli marnie,  słonia byla rarytasem
 słonina na nitce , pogotowana trochę i wyciągana zaraz  na kolejny raz. wszyscy wiemy jak żyło się tej garstce, natomiast dziś ludzie nie mają kompletnie pojęcia jak żyła zwykłą polska wieś w tamtych czasach
Avatar
Gość / 26 listopada 2017 o 14:16
0
zamknijcie , albo coś , tego od " Lubelszczyzny " co ma hopla
Avatar
IQ / 26 listopada 2017 o 13:32
0
undefined napisał:
Przed wojna na Lubelszczyźnie  na wysokim poziomie żyła garstka ludzi. Cala reszta bez pradu, pod strzecha, z dala od dróg i w błocie spedzala życie i klepala biede. Jedli marnie,  słonia byla rarytasem
 Gościu o wysokim poziomie, wskaż teren Lubelszczyzny, bo jej nie ma na mapie?
Avatar
Gość / 26 listopada 2017 o 13:19
0
Przed wojna na Lubelszczyźnie na wysokim poziomie żyła garstka ludzi. Cala reszta bez pradu, pod strzecha, z dala od dróg i w błocie spedzala życie i klepala biede. Jedli marnie, słonia byla rarytasem
Zobacz wszystkie komentarze 9

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

"Wokół zdrowia z Botanikiem". Spotkanie w Ogrodzie Botanicznym
22 września 2019, 11:00

"Wokół zdrowia z Botanikiem". Spotkanie w Ogrodzie Botanicznym 0 0

Przed nami kolejne spotkanie z cyklu "Wokół zdrowia z Botanikiem". 22 września o godz. 11 w Ogrodzie Botanicznym UMCS rozpocznie się wydarzenie promujące wykorzystanie naturalnych produktów w poprawie kondycji ciała i ducha.

Międzynarodowy Strajk Klimatyczny. Licealiści z Puław w obronie Ziemi [zdjęcia]
galeria
film

Międzynarodowy Strajk Klimatyczny. Licealiści z Puław w obronie Ziemi [zdjęcia] 0 0

Międzynarodowy "Młodzieżowy Strajk Klimatyczny" nie ominął Puław. Przed Urzędem Miasta zebrała się kilkunastoosobowa grupa uczniów, którzy nawoływali m.in. do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych i całkowitego zrezygnowania z węgla, jako paliwa energetycznego.

Lubelskie: Samochód potrącił rowerzystę, kierowca uciekł. Na miejscu została tablica rejestracyjna

Lubelskie: Samochód potrącił rowerzystę, kierowca uciekł. Na miejscu została tablica rejestracyjna 7 0

Rowerzysta został potrącony w czwartek w miejscowości Radwanówka. Z obrażeniami został zabrany do szpitala.

Połączenie traktora z trabantem i polonez na gąsienicach. Takie pojazdy powstają na Politechnice Lubelskiej
Zdjęcia
galeria

Połączenie traktora z trabantem i polonez na gąsienicach. Takie pojazdy powstają na Politechnice Lubelskiej 2 3

Terenowe, szkoleniowe i zaskakujące - studenci i naukowcy z Politechniki Lubelskiej zaprezentowali nietypowe pojazdy.

Rocznica walk pod Świnkami

Rocznica walk pod Świnkami 0 0

73 lata temu oddział majora Hieronima Dekutowskiego „Zapory” starł się z siłami UB-KBW pod Świnkami w Lasach Janowskich. Na sobotę zaplanowano tam uroczystości upamiętniające to wydarzenie.

Wydział starszy od uczelni. Jubileusz lubelskiej weterynarii [zdjęcia]
galeria

Wydział starszy od uczelni. Jubileusz lubelskiej weterynarii [zdjęcia] 0 2

Wydział Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie świętuje rocznicę 75-lecia powstania.

Nowa sława w Alei Sław w Zamościu [zdjęcia]
galeria

Nowa sława w Alei Sław w Zamościu [zdjęcia] 0 0

Małgorzata Dybowska, muzyk, pedagog to nowa sława w alei. Uroczysta gala XII edycji „Alei Sław” w ulicy Grodzkiej odbyła się w piątek.

Rajd Rowerowy "Dwa Mosty" w Puławach

Rajd Rowerowy "Dwa Mosty" w Puławach 0 0

22 września o godz. 10 z Portu Marina Puławy wystartuje Rajd Rowerowy "Dwa Mosty" skierowany do dzieci w wieku od 8 do 14 lat wraz z ich opiekunami.

Największe przeboje Elvisa Presleya. Koncert w Kazimierzu Dolnym
21 września 2019, 19:00

Największe przeboje Elvisa Presleya. Koncert w Kazimierzu Dolnym 0 0

"Elvis wiecznie żywy!" to tytuł koncertu, który 21 września o godz. 19 odbędzie się w Dawnej Synagodze w Kazimierzu Dolnym. Na scenie pojawi się Grzegorz Trzciński "LVis", który wykona największe przeboje lat 50., 60., i 70.

Lublin: Przez chwilę stał nad matką i „patrzył w nietypowy sposób”. Potem się na nią rzucił
galeria

Lublin: Przez chwilę stał nad matką i „patrzył w nietypowy sposób”. Potem się na nią rzucił 8 4

Rozpoczął się proces 20-latka z Lublina, oskarżonego o usiłowanie zabójstwa własnej matki. Piotr B. zaatakował kobietę nożem. Nie wiadomo dokładnie, dlaczego to zrobił. Zdaniem psychiatrów, miał ograniczoną poczytalność.

Program TV 20-22 września 2019. Jakie filmy warto zobaczyć w telewizji?

Program TV 20-22 września 2019. Jakie filmy warto zobaczyć w telewizji? 0 0

Kultowy film Spike'a Lee i dwie części "Mrocznego Rycerza" to niektóre z filmowych propozycji na weekend. Poniżej wybrane filmy, które będzie można zobaczyć w naziemnej telewizji cyfrowej.

Azoty kontra Zagłębie czyli starcie sąsiadów z tabeli

Azoty kontra Zagłębie czyli starcie sąsiadów z tabeli 0 0

W czwartej kolejce przeciwnikiem Azotów Puławy będzie Zagłębie Lubin. Sobotnie spotkanie w hali MOSiR rozpocznie się o godzinie 18

Prezydent Lublina zdecydował w sprawie patronatu nad Marszem Równości

Prezydent Lublina zdecydował w sprawie patronatu nad Marszem Równości 22 30

Nie będzie patronatu prezydenta Lublina nad Marszem Równości zaplanowanym na 28 września. O takiej odmowie poinformował dzisiaj Bartosz Staszewski, jeden z organizatorów pochodu, powołując się na telefon z Urzędu Miasta.

Festiwal Trzech Kultur we Włodawie: Żydowską ulicą na spotkanie z Prawosławiem

Festiwal Trzech Kultur we Włodawie: Żydowską ulicą na spotkanie z Prawosławiem 0 3

Wernisaże, koncerty, recitale, spotkania autorskie, warsztaty językowe i spektakle teatralne. We Włodawie rozpoczęła się jubileuszowa, dwudziesta edycja dorocznego, trzydniowego Festiwalu Trzech Kultur.

Konferencja naukowa, wystawa antyfaszystowska i finał Meet the Neighbours w Galerii Labirynt
20 września 2019, 0:00

Konferencja naukowa, wystawa antyfaszystowska i finał Meet the Neighbours w Galerii Labirynt 0 0

Galeria Labirynt zaprasza do uczestnictwa w trzech realizowanych w najbliższych dniach wydarzeniach: finale projektu Meet the Neighbours, konferencji "Jak rozmawiać ze strzelbą, która chce się zabić" oraz projekcie "Otwarte Studio Antyfaszystowskie".

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.