Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

18 listopada 2017 r.
17:02

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Przepisy na dania z lina i szczupaka

0 8 A A

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Książę rozkazał rybakom zarzucić sieci na Bystrzycy. Wasz gród będzie nazywał się tak, jak ryba wyłowiona z rzeki. W sieci wylądował szczupak i lin. Szczupak czy lin? – zapytał książę. Wśród rybaków wybuchł spór. Szczupak to wilk rzeczny, niech będzie lin. Lublin – orzekł książę. Tak zaczęła się kariera lina w lubelskiej kuchni. Dziś mamy dla was przepisy na dania z lina i szczupaka.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb.

- Eksportową specjalnością polskiej kuchni i gastronomii były potrawy z ryb słodkowodnych. A ponieważ w XVII wieku post w Polsce trwał prawie pół roku, Polacy doszli do mistrzostwa w potrawach ze szczupaków i łososi. Czernicki pisze, że „łosoś jest w Polszcze najsubtelniejszego smaku”. Już w XI wieku znany był szczupak po polsku. Ryby podawano na ostro, na kwaśno, z grochem, z cebulą. Ale prawie zawsze były to ryby gotowane. I to jest coś, co Francuzi, Włosi, Niemcy, Szwedzi, Rosjanie chwalili, uważając, że w tym Polacy są najlepsi - mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, znawca kuchni staropolskiej.

Nic dziwnego, że dwudziestoleciu międzywojennym w najlepszych restauracjach Lublina podawano dania z lina. W słynnej restauracji przy Hotelu Berensa w Kazimierzu Dolnym królował lin w śmietanie.

Lin w śmietanie

Składniki: 4 filety z lina, 1 cebula, 2 pietruszki, pół selera, listek laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz. Na sos: 1 łyżka masła, pół łyżki mąki, 2 szklanki bulionu, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanego koperku, pół łyżki posiekanej natki pietruszki, gałka muszkatołowa.

Wykonanie: na warzywach i przyprawach ugotować bulion. Filety z lina włożyć do wywaru. Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć płomień i gotować na małym. Przygotować sos. Roztopić masło, rozetrzeć z mąką, rozprowadzić bulionem. Dodać szklankę śmietany, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek i natkę. Na koniec delikatnie doprawić gałką muszkatołową. Ułożyć na półmisku, polać sosem, podawać z koperkowymi ziemniakami.

Flaczki z lina

Składniki: 1,5 kg lina, marchewka, pietruszka, biała część pora, seler, mała cebula, przyprawy, 10 ziaren angielskiego ziela, liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka soli, dwie łyżki mąki, olej.

Wykonanie: ryby sprawić, odfiletować, pokroić poprzecznie w pięciomilimetrowe paski. Posolić i odstawić. Na łbach i grzbiecie ryb, warzywach i przyprawach ugotować wywar. Gotować pół godziny, odcedzić.
Paski lina obtoczyć w mące i usmażyć. Przełożyć do wywaru i gotować 10 minut. Dodać ugotowane warzywa pokrojone w słupki. Dodać koncentrat, majeranek i gałkę.

Gołąbki z lina

Składniki: 0.5 kg filetów z lina, 3/4 szklanki ugotowanej soczewicy (lub ryżu), 1 włoska kapusta, pęczek koperku, bulion z jarzyn z kostki, sól, pieprz.

Wykonanie: usunąć zewnętrzne liście kapusty i włożyć ją na 5 minut do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Po ostudzeniu rozdzielić liście i ściąć na płasko gruby środkowy nerw, uważając, by liści nie podziurawić. Z filetów usunąć starannie ości i skórę. Posiekać filety, dodać soczewicę i posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać do naturalnego wgłębienia w liściu, składać do środka boki liścia, a następnie zwijać gołąbek jak najciaśniej i układać ciasno w dużym płaskim rondlu, wolnym końcem liścia do spodu. Gołąbki zalać bulionem i dusić 20 minut pod przykrywką.

Można pod koniec gotowania dodać zasmażkę: na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać płaską łyżkę mąki, usmażyć, mieszając, na jasnozłoty kolor, rozprowadzić kilkoma łyżkami sosu spod gołąbków i wlać do rondla.

Zupa z lina

Składniki: 50 dag filetów z lina, 50 dag świeżych lub mrożonych grzybów, 1 litr bulionu warzywnego, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz, śmietana.

Wykonanie: na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojone grzyby, dusić do miękkości. Przełożyć do garnka, zalać bulionem. Gotować 10 minut, wrzucić pokrajanego w kawałki lina. Doprawić solą z pieprzem, gotować 10 minut. Zaprawić śmietaną.

Szczupak na szaro

Lin linem, a co ze szczupakiem? Przedwojenne książki kucharskie są pełne receptur na szczupaka właśnie. I od takiej receptury zaczynamy.

Składniki: 1 szczupak, 7-8 szklanek kwasu buraczanego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka oliwy, 10 deka rodzenków, 1 cytryna, 1 brukiew, 1 kalarepa, 1 por, 1 burak słodki, 1-2 marchwie, 1 seler, 2 pietruszki, 1 cebula, ziele angielskie, liście bobkowe.

Wykonanie: wziąć kwas burakowy, przegotować z włoszczyzną wszelkiego rodzaju i jarzynami. Szczególnie dodać buraka ćwikłowego, słodkiego, kalarepy, brukwi i co tylko jest w zimie z jarzyn, oprócz słodkiej kapusty. Szczupaka dużego przesłoniałego, pokrajać na dzwonka, zalać tym smakiem. Dodać ziela angielskiego, liścia bobkowego. Zagotować, zaprawić masłem z mąką. Dodać cytryny pokrajanej i dużych rodzynków. Jak się sos dobrze wysadzi, a ryba będzie gotowa - dać na stół.

Szczupaki według Ćwierczakiewiczowej

Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „365 obiadów za 5 złotych” podaje prosty przepis na szczupaka duszonego z chrzanem: „Włożyć w rondel łyżkę masła, warstwę oczyszczonego i osolonego szczupaka, posypać tartym chrzanem, znowu łyżkę masła, szczupaka warstwę i chrzanu warstwę, to zalać śmietaną kwaśną tyle, żeby przykryło i dusić na wolnym ogniu pod pokrywą; z początku można łyżką przewrócić ostrożnie, później zaś tylko potrząsnąć rondlem, żeby się nie przypaliły dzwonka. We trzy kwadranse, ryba powinna być gotowa”.

A oto jej przepis na szczupak faszerowanego po żydowsku: „Oczyszczonego szczupaka rozpłatać na wpół, wyjąć wszystko mięso, oddzielić z ości, (głowa, nie psując skóry, i ogon powinny być całe), posolić, posiekać bardzo drobno razem z cebulą sparzoną poprzednio ukropem, wątróbką i mleczkiem od szczupaka, dodać pieprzu, bułkę rozmoczoną w mleku i wyciśniętą, muszkatołowego kwiatu, parę łyżek masła i parę jaj, wymieszać to dobrze; włożyć w skórę szczupaka, zaszyć mocno; włożyć w serwetę, mocno zawiązać i ułożywszy w rondlu, nalać ukropem z włoszczyzny i cebuli, gotować pół godziny, wyjąć z serwety i podać cały na stół, polany sosem białym, pietruszkowym, lub tylko masłem z rumianą bułką. Taki szczupak gdy ostygnie pokrajany w plastry, bardzo dobrze smakuje z octem i oliwą. Tak samo można nadziewać skórę szczupaka, pokrajawszy go poprzednio całego na kawałki niezbyt małe i z każdego kawałka osobno wydrążywszy nożem ostrożnie mięso, na powrót nakładać w skórę”.

Szczupak po wędkarsku

W sprawie szczupaka warto zasięgnąć porady wędkarzy. Oto szczupak z brytfanny.
Składniki: 1 szczupak, 1 szklanka śmietany, 3 łyżki masła, 3 łyżki bułki tartej, ulubione zioła, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz.

Wykonanie: szczupaka sprawić, umyć, skropić cytryną. Zioła wymieszać z oliwą, pieprzem i solą, natrzeć rybę w środku i na zewnątrz. Przełożyć do brytfanny, podlać oliwą, nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Wstawić rybę, jak się zarumieni, przełożyć na drugą stronę. Posypać bułką tartą, piec jeszcze 30 minut. Pod koniec podlać śmietaną. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.

Najsłynniejsza zupa rybna

To bouillabaisse z Marsylii. O zupie opowiadał mi Kazimierz Mirosław, nestor kucharzy lubelskich. Tak, jak o świeżych rybach i owocach morza, dostarczanych przed wojną do najlepszych restauracji. Jak gotowano bouillabaisse? Kawałki ryb z kręgosłupem smażono na oliwie z czosnkiem, pomidorami, cebulą. Po 5 minutach zalewano wodą z solą, pieprzem, koprem, bukiet garni i szafranem - gotując esencjonalny bulion. Podawano go z grzanką posmarowaną czosnkiem, na osobnym talerzu podając kawałki ryb i osobno ugotowane ziemniaki. W drugiej wersji, zupa podawana była w mosiężnym kociołku z rybą, ziemniakami i pomidorami.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 8

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 20 listopada 2017 r. o 10:18
0
Herb zmienić i w miejsce koziołka matołka, pływającego w Bystrzycy lina umieścić!
Avatar
Gość / 19 listopada 2017 r. o 09:29
0
Wg Wikipedii od właściciela gruntów Lubla
Avatar
Gość / 18 listopada 2017 r. o 20:36
0
Taaa... a chamy są lub artowskie dyskutował lub lub artystyczne
Avatar
Gość / 18 listopada 2017 r. o 20:08
0
Nie jest to żadna legenda tylko tzw. ludowa etymologia!
Avatar
lublinianin / 18 listopada 2017 r. o 18:05
0
undefined napisał:
Od Ryby? Zwariowali. Od luba i lubej co sie lubili aż sie znienawidzili pochodzi
 Tego nie słyszałem-możesz rozwinąć?
Avatar
Gość / 18 listopada 2017 r. o 18:04
0
Słyszałem tę legendę ale wg.mnie jest mocno naciągana-jak można pomylić szczupaka z linem??? Gdyby to był karp i lin to może...
Avatar
Gość / 18 listopada 2017 r. o 17:41
0
Wy w tym DW już dawno zdurnieliście.Chcecie coś napisać nowego bo o PIS już wam się puenta wyczerpała to piszcie z logiką - nazwa Lublin pochodzi od nazw ryb: szczupaka lub lina. Można?
Avatar
Gość / 18 listopada 2017 r. o 17:07
0
Od Ryby? Zwariowali. Od luba i lubej co sie lubili aż sie znienawidzili pochodzi
Avatar
Gość / 20 listopada 2017 r. o 10:18
0
Herb zmienić i w miejsce koziołka matołka, pływającego w Bystrzycy lina umieścić!
Avatar
Gość / 19 listopada 2017 r. o 09:29
0
Wg Wikipedii od właściciela gruntów Lubla
Avatar
Gość / 18 listopada 2017 r. o 20:36
0
Taaa... a chamy są lub artowskie dyskutował lub lub artystyczne
Avatar
Gość / 18 listopada 2017 r. o 20:08
0
Nie jest to żadna legenda tylko tzw. ludowa etymologia!
Avatar
lublinianin / 18 listopada 2017 r. o 18:05
0
undefined napisał:
Od Ryby? Zwariowali. Od luba i lubej co sie lubili aż sie znienawidzili pochodzi
 Tego nie słyszałem-możesz rozwinąć?
Avatar
Gość / 18 listopada 2017 r. o 18:04
0
Słyszałem tę legendę ale wg.mnie jest mocno naciągana-jak można pomylić szczupaka z linem??? Gdyby to był karp i lin to może...
Avatar
Gość / 18 listopada 2017 r. o 17:41
0
Wy w tym DW już dawno zdurnieliście.Chcecie coś napisać nowego bo o PIS już wam się puenta wyczerpała to piszcie z logiką - nazwa Lublin pochodzi od nazw ryb: szczupaka lub lina. Można?
Avatar
Gość / 18 listopada 2017 r. o 17:07
0
Od Ryby? Zwariowali. Od luba i lubej co sie lubili aż sie znienawidzili pochodzi
Zobacz wszystkie komentarze 8

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 27 października 2021 roku

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 27 października 2021 roku

Finał projektu "Co wolność?" w Centrum Kultury
30 października 2021, 19:00

Finał projektu "Co wolność?" w Centrum Kultury

Centrum Kultury w Lublinie (ul. Peowiaków 12) zaprasza na finał projektu "Co wolność?" Daniela Adamczyka. 30 października o godz. 19 odbędzie się pokaz specjalnego spektaklu.

Lublin: Będzie podwyżka opłat na cmentarzach? Zadecydują radni

Lublin: Będzie podwyżka opłat na cmentarzach? Zadecydują radni

Urząd Miasta zamierza podnieść opłaty obowiązujące na cmentarzach komunalnych na Majdanku i przy ul. Białej. Dzisiaj upubliczniony został projekt nowych stawek, które mają być wyższe od obecnych o 4 proc.

Międzyrzec Podlaski: Zaczipuj psa za darmo

Międzyrzec Podlaski: Zaczipuj psa za darmo

Masz psa? Międzyrzeccy urzędnicy proponują wszczepienie czipa. Właściciel nic nie zapłaci.

Koncert Andrzeja Piasecznego w Świdniku
19 listopada 2021, 20:00

Koncert Andrzeja Piasecznego w Świdniku

Miejski Ośrodek Kultury w Świdniku (al. Lotników Polskich 24) zaprasza na kameralny koncert Andrzeja Piasecznego, który odbędzie się 19 listopada o godz. 20.

W Lublinie spirytus będzie lał się strumieniami. Za 120 mln zł powstanie nowa gorzelnia

W Lublinie spirytus będzie lał się strumieniami. Za 120 mln zł powstanie nowa gorzelnia

120 milionów złotych, 30 pracowników i ok. 100 tys. litrów spirytusu dziennie – tak w liczbach opisać można nową inwestycję Stock Polska: budowę gorzelni przy ul. Krochmalnej

Jacek Bury apeluje o wycofanie się ze zmian podatkowych. "Samorząd jest skazywany na dobrą wolę i łaskę rządu"

Jacek Bury apeluje o wycofanie się ze zmian podatkowych. "Samorząd jest skazywany na dobrą wolę i łaskę rządu"

O wycofanie się ze zmian podatkowych związanych ze sztandarowym programem Prawa i Sprawiedliwości „Polski Ład” apeluje senator Polski 2050 Jacek Bury. Na najbliższym posiedzeniu Senatu zamierza złożyć projekt uchwały w tej sprawie.

Na intensywnej terapii w Lublinie sami niezaszczepieni i młodzi. Najmłodszy ma 17 lat

Na intensywnej terapii w Lublinie sami niezaszczepieni i młodzi. Najmłodszy ma 17 lat

Na intensywnej terapii wszystkie miejsca są praktycznie cały czas zajęte. To sami niezaszczepieni, młodzi ludzie. Obecnie mamy zakażonego 17-latka. Jest to pierwszy tak młody pacjent w ciężkim stanie w naszej klinice – mówi prof. Mirosław Czuczwar.

Nie żyje ksiądz Leszek Szuba, budowniczy kościoła na LSM

Nie żyje ksiądz Leszek Szuba, budowniczy kościoła na LSM

– Ze smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci naszego proboszcza-seniora ks. Leszka Szuby – poinformowała dzisiaj parafia pw. bł. Piotra Jerzego Frassati w Lublinie o śmierci księdza, który był budowniczym kościoła na LSM

Lublin: Dzielnicowe tournée Żuka. Prezydent spotka się z mieszkańcami i zapyta o potrzeby

Lublin: Dzielnicowe tournée Żuka. Prezydent spotka się z mieszkańcami i zapyta o potrzeby

Ratusz zapowiada cykl spotkań z mieszkańcami dzielnic. Wyjaśnia, że chce w ten sposób zebrać informacje o ich potrzebach, aby do roku 2023 stworzyć plany rozwoju dzielnic. Czy obiecane plany będą czekać na realizację krócej niż poprzednie?

Puławy: Ludzie kultury z nagrodami starosty. Lista laureatów

Puławy: Ludzie kultury z nagrodami starosty. Lista laureatów

Za osiągnięcia w rozwijaniu kultury w powiecie puławskim, nagrody z rąk starosty puławskiej otrzymało 39 osób oraz lokalnych organizacji. Gala odbyła się w ostatni piątek w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Technicznych w Puławach. Pula nagród wyniosła 35 tys. zł.

Ken Vandermark wystąpi w Galerii Labirynt
30 października 2021, 18:00

Ken Vandermark wystąpi w Galerii Labirynt

W sobotę, 30 października o godz. 18 w Lublinie odbędzie się szósta odsłona cyklu "Muzyka ucha trzeciego". Podczas wydarzenia wystąpi amerykański wirtuoz saksofonu Ken Vandermark.

Nowe nazwiska w polskim rządzie. Tekę ministra otrzymała zamościanka

Nowe nazwiska w polskim rządzie. Tekę ministra otrzymała zamościanka

Premier Mateusz Morawiecki podał we wtorek nazwiska osób, które weszły do rządu w ramach rekonstrukcji. Na liście znalazła się pochodząca z Zamościa Anna Moskwa, która obejmie stery resortu klimatu

Właściciel jednej z największych sieci hotelarskich w Polsce chce przyjąć uchodźców

Właściciel jednej z największych sieci hotelarskich w Polsce chce przyjąć uchodźców

– Nie mury, tylko człowieczeństwo się liczy – mówi Władysław Grochowski, prezes grupy Arche, jednej z największych sieci hotelarskich w Polsce. W liście otwartym do polskiego rządu deklaruje gotowość przyjęcia 100 rodzin uchodźców z polsko-białoruskiej granicy.

Philips Momentum: Dwa monitory do grania. Na PC i na Xbox Series X

Philips Momentum: Dwa monitory do grania. Na PC i na Xbox Series X

Dwa nowe modele Philips Momentum wyposażono w 10-bitowe matryce 4K z odświeżaniem 144Hz. Oba mają też certyfikat Designed for Xbox.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium