Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

19 listopada 2017 r.
11:20

Krewetki al ajillo kuszą. Owoce morza. Szkolenie dla szefów kuchni

0 0 A A
Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef z Andaluzji poprowadzi we wtorek, 21 listopada, w Studiu Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej warsztaty „Owoce morza”. Dziś zdradza część sekretów i przepisów<br />
Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef z Andaluzji poprowadzi we wtorek, 21 listopada, w Studiu Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej warsztaty „Owoce morza”. Dziś zdradza część sekretów i przepisów

Sokowirówka to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Hotelu Montis w Poniatowej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na 300 metrach kwadratowych studia wyposażonego w najnowocześniejszy sprzęt odbywać się będą warsztaty dla pasjonatów gotowania, szkolenia dla szefów kuchni z regionu, promocje spożywczych marek z Lubelszczyzny. Na pierwszy (inauguracyjny) ogień idą popularne owoce morza.

- Krewetki, małże, homary, ośmiornice i kalmary to popularne owoce morza. Jedni za nimi przepadają, inni boją się nawet ich spróbować. A warto! Owoce morza mają niepowtarzalny smak, są bardzo zdrowe i jak niektórzy twierdzą - sprzyjają miłosnym uniesieniom - mówi Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef kuchni z Andaluzji.

Trzy rodziny morskich stworzeń

Miguel Ángel González Bravo nie ukrywa, że owoce morza to jego pasja.

- Owoce morza można podzielić na trzy główne grupy. Pierwsza to skorupiaki, które wzięły swą nazwę od skorupy pokrywającej ciało np. homary, kraby, krewetki. Druga to małże, których ciało jest schowane w muszli np. ostrygi, mule, muszle św. Jakuba i duża grupa małży występujących pod nazwą „małże jadalne”. Trzecia to głowonogi, które nie mają pancerza, np. kalmary, ośmiornice. Są dostępne w konserwach (w zalewie naturalnej albo w białym winie i w różnych sosach, np. morskim, katalońskim, winegret, wędzone albo marynowane, a także mrożone). Tylko nieliczne sklepy specjalistyczne prowadzą sprzedaż i przyjmują indywidualne zamówienia na żywe ostrygi, mule, a nawet homary. Jednak zarówno ich liczba, jak i oferta ciągle rośnie - tłumaczy Bravo.

Jak kupować owoce morza?

- Ze względu na dużą zawartość białka, owoce morza szybko się psują. Dlatego kupując je, koniecznie zwróć uwagę na datę przydatności do spożycia. Mrożonki po rozmrożeniu trzeba natychmiast zużyć. Nie wolno ich też powtórnie zamrażać. Otwarte konserwy powinno się zjeść w ciągu 24 godzin. Wybierając świeże małże, zwróć uwagę, czy muszle są szczelnie zamknięte. Świeże mięso powinno być jędrne, bez plam i mieć przyjemny zapach morza - dodaje hiszpański kucharz.

Krewetki al ajillo

Jest to potrawa dość łatwa do przygotowania i niezwykle reprezentatywna dla świata hiszpańskich tapas. - Świetnie komponuje się z nią białe wino. Ja osobiście polecam „Alvarinho” (grono białe pochodzące z hiszpańskiej Galicji), ponieważ podkreśla ono smak krewetek. Do tego przepisu powinno się używać krewetek świeżych. W przypadku mrożonych: należy pozostawić je, by powoli uległy rozmrożeniu. Ma to na celu całkowite pozbycie się wody, gdyż właśnie ona jest głównym wrogiem tego dania - mówi Miguel Ángel González Bravo.

Według niego najlepszym naczyniem, jakie powinno zostać użyte do przygotowania krewetek al ajillo, jest żaroodporna miseczka gliniana (typowa dla dań hiszpańskich). Jeśli takiej nie mamy jej, to możemy użyć jakiejkolwiek niewielkiej patelni z nieprzywieralną powłoką.

Składniki: 150 gram surowych krewetek (około 12 szt rozmiar 31/40), 8 łyżek oliwy z oliwek, szczypta soli, 4 ostre papryczki suszone, 8 ząbków czosnku, 1/2 kieliszka brandy, szczypta posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie: zaczynamy od czyszczenia krewetek. Najpierw odrywamy głowę, a następnie obieramy z łupinki. Jeśli zaczniemy od nóżek, łupinka zejdzie dużo szybciej. Teraz małym nożykiem rozkrajamy „plecy” krewetki i wyjmujemy czarną żyłkę, która jest jej aparatem trawiennym. Następnie kroimy czosnek na drobniutkie plasterki. Wlewamy oliwię do miseczki z gliny lub patelni, wrzucamy czosnek, ostre papryczki i zapalamy ogień. Czekamy, aż czosnek zacznie „skakać” i powoli wkładamy krewetki jedną za drugą, aby gwałtownie nie zmniejszyć temperatury oliwy.

Dodajemy sól i smażymy, aż krewetki zmienią kolor z szarego na czerwony. W tym momencie dodajemy brandy, podpalamy (flambirowanie) i czekamy, aż ogień sam zgaśnie. Ważne jest, aby wyłączyć palnik pod miseczką, zanim dodamy brandy i podpalimy, gdyż w przeciwnym razie prąd powietrza może zwiększyć płomień do takich rozmiarów, że nawet okap nad kuchenką może ulec spaleniu.

Kiedy ogień zgaśnie, posypujemy krewetki posiekaną natką pietruszki i bardzo ostrożnie kładziemy miseczkę na talerz przykryty serwetką, aby się nie ślizgał. Jeśli zrobiliśmy krewetki na patelni, przelewamy całą jej zawartość do głębokiej miseczki i gotowe.

Chrupiące pierścienie z kalmara

Składniki: 1 kalmar świeży (około 250g), 100 g mąki pszennej, sól i pieprz, ulubiona przyprawa. Ja polecam kmin rzymski i odrobinę papryki.

Wykonanie: jeśli dysponujemy całymi, świeżymi kalmarami, wówczas należy je oczyścić i umyć. Kalmara łapiemy „za głowę” i wyciągamy wnętrzności. Usuwamy przezroczystą strunę, a także staramy się usunąć z kalmara cieniutką przezroczystą błonkę. Macki odcinamy powyżej oczu. Kalmary myjemy i kroimy na pierścienie. W przypadku dostępnych oczyszczonych kalmarów w formie tuby, należy je tylko umyć i kroić w formie pierścieni.

Gdy dysponujemy już krążkami kalmarów, przygotowujemy miskę z mąką do panierowania, wrzucamy do niej kalmary i obtaczamy w mące bardzo dokładnie, mocno ściskając tak by zaabsorbowały jak najwięcej mąki, najlepiej jak powstają grudki z mąki, dzięki temu kalmary po usmażeniu będą super chrupiące.

Rozgrzewamy olej (na tę ilość kalmarów wystarczy litr oleju). Sukces naszego dania to bardzo dobrze rozgrzany olej i bardzo krótkie smażenie kalmarów w głębokim tłuszczu, aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, około 3 minuty.

W celu uzyskania niegumiastej konsystencji, smaku i ładnego aromatu; po usmażeniu kalmarów posypujemy je solą, pieprzem i naszą ulubioną przyprawą, w naszym przypadku jest to kmin rzymski i odrobina papryki. Pierścienie kalmarów wykładamy na ręcznik papierowy, który zbierze nam nadmiar tłuszczu. Kalmary podajemy skropione cytryną z majonezem lub sosem aioli. Y listo! Smacznego!:)

Warsztaty „Owoce morza”

Studio Kulinarne Sokowirówka, Modrzewiowa 4, Poniatowa. W programie: Pintxo: krewetki kataifi z avocado, pomidorem i czerwoną cebulą, krewetki „al ajillo”, pokaz gotowania w glinianym naczynia „cazuelita”, mule w sosie z białego wina mojej mamy, mule tygrysie na ostro, chrupiące pierścienie z kalmara „a la Andaluzja” i kalmary faszerowane ziemniakami w ostrym sosie. Koszt warsztatów 149 zł. Rezerwacje: 81 820 55 26

Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Lublin: Nowe zasady przyznawania stypendiów artystycznych

Lublin: Nowe zasady przyznawania stypendiów artystycznych

Według nowych zasad przyznawane mają być miejskie stypendia artystyczne. Tak postanowiła Rada Miasta na wniosek prezydenta Lublina.

Kiedy tenor spotyka sopran - koncert w Kurowie
19 października 2021, 19:00

Kiedy tenor spotyka sopran - koncert w Kurowie

Gminny Ośrodek Kultury w Kurowie zaprasza na koncert "Kiedy tenor spotyka sopran", który zaplanowano na 28 października o godz. 19.

Podczas finału WOŚP doszło do przestępstwa? Sprawa trafiła m.in. do prokuratury i sanepidu

Podczas finału WOŚP doszło do przestępstwa? Sprawa trafiła m.in. do prokuratury i sanepidu

Skarga skierowana do radnych i zawiadomienie policji, prokuratury i sanepidu. Mieszkaniec Świdnika Piotr Pękala podejrzewa, że podczas finału WOŚP w mieście mogło dojść do przestępstwa „spowodowania zagrożenia epidemicznego”, a także złamania obowiązujących obostrzeń sanitarnych. Dyrektor świdnickiego Miejskiego Ośrodka Kultury Adam Żurek odpiera zarzuty

Sokół Konopnica – Piaskovia Piaski 2:2. Osoba robi różnicę

Sokół Konopnica – Piaskovia Piaski 2:2. Osoba robi różnicę

Obie ekipy kontynuują swoje serie – Sokół nie przegrał od trzech spotkań, a Piaskovia od czterech

Z jeziora wydobyto ciało zaginionego przed dwoma tygodniami żeglarza
film

Z jeziora wydobyto ciało zaginionego przed dwoma tygodniami żeglarza

Dąbrowa Górnicza (woj. śląskie). Zaginął dwa tygodnie temu na jeziorze Pogoria w Dąbrowie Górniczej, wczoraj w nocy udało się odnaleźć jego ciało. Grupa Specjalna Płetwonurków RP odnalazła zwłoki zaginionego żeglarza.

Minister zdrowia: Naszą intencją nie jest wprowadzanie lockdownu. Szkoły będą zamknięte?
Rozmowa

Minister zdrowia: Naszą intencją nie jest wprowadzanie lockdownu. Szkoły będą zamknięte?

Naszą intencją nie jest wprowadzanie kolejnego lockdownu, na który Polska nie bardzo może sobie pozwolić. Decyzje będą zapadać na początku listopada. Musimy mieć jasność, co do przebiegu rozwoju pandemii w ostatnim tygodniu października, ale szkół nie zamkniemy – mówi w rozmowie z PAP Adam Niedzielski, szef MZ

Zaduszki poetyckie - koncert Lubelskiej Federacji Bardów
28 października 2021, 19:00

Zaduszki poetyckie - koncert Lubelskiej Federacji Bardów

Centrum Kultury w Lublinie (ul. Peowiaków 12) zaprasza na koncert "Zaduszki poetyckie" w wykonaniu Lubelskiej Federacji Bardów. Wydarzenie odbędzie się w czwartek, 28 października o godz. 19.

Wszyscy wierzyli, że w szpitalu dostanie pomoc. Szokująca relacja męża zmarłej 21-latki
Tylko u nas

Wszyscy wierzyli, że w szpitalu dostanie pomoc. Szokująca relacja męża zmarłej 21-latki

21-letnia dziewczyna, która dwa tygodnie temu zmarła w Szpitalu Neuropsychiatrycznym w Lublinie wcale nie została tam przywieziona karetką, jak mówił nam zastępca dyrektora szpitala. Przyjechała razem z mężem, bo szukała pomocy. Osierociła niespełna trzyletniego synka.

Granit Bychawa – Świdniczanka 0:1. Karny w 94 minucie na wagę trzech punktów

Granit Bychawa – Świdniczanka 0:1. Karny w 94 minucie na wagę trzech punktów

Emocjonujący mecz w Bychawie jednak dla Świdniczanki. Po pierwszej, bezbarwnej połowie spotkanie nabrało rumieńców. Najpierw bliżej gola byli goście, później piłkarze Granitu. O wszystkim zdecydował jednak rzut karny z… 94 minuty, który na bramkę zamienił Michał Zuber.

Jak się ma kultura studencka?

Jak się ma kultura studencka?

Jakie są źródła kultury studenckiej? Na czym jest oparta i czy można ją wartościować? Na te pytania odpowiadali uczestnicy debaty pt. „Spiritus movens kultury studenckiej. Źródła i potrzeby działalności twórczej i animacyjnej”.

Tomasovia – Podlasie Biała Podlaska 0:0. Znowu bez zwycięstwa u siebie

Tomasovia – Podlasie Biała Podlaska 0:0. Znowu bez zwycięstwa u siebie

Ósma próba znowu nieudana. Tomasovia nadal pozostaje jedynym obok Wólczanki Wólka Pełkińska zespołem w grupie czwartej bez zwycięstwa na swoim stadionie. W niedzielę niebiesko-biali zremisowali bezbramkowo z Podlasiem Biała Podlaska.

Cztery hektary tajemnic w Gródku. Niezwykłe miejsce nad Bugiem

Cztery hektary tajemnic w Gródku. Niezwykłe miejsce nad Bugiem

W tym tygodniu planowane jest podpisanie aktu notarialnego i gmina Hrubieszów będzie właścicielką kilku hektarów pola. Działka w Gródku nie jest potrzebna pod żadną inwestycję. To inwestycja w naukę. Od wielu lat trwają tu badania archeologiczne. Specjaliści szacują, że jeszcze kilka pokoleń naukowców będzie miało co robić. Skarpa nad Bugiem to niezwykłe miejsce.

Do Portu Lotniczego Lublin zbudowano specjalny tor. Ale żaden pociąg już tu nie dojedzie

Do Portu Lotniczego Lublin zbudowano specjalny tor. Ale żaden pociąg już tu nie dojedzie

Od 7 listopada do Portu Lotniczego Lublin nie będzie można dojechać pociągiem. W nowych rozkładach nie ma ani jednego kursu na przystanek zlokalizowany przy samych drzwiach do lotniskowego terminalu.

Koszykarki Pszczółki Polski Cukier przedłużyły serię zwycięstw. Wygrały ważne spotkanie w Gorzowie

Koszykarki Pszczółki Polski Cukier przedłużyły serię zwycięstw. Wygrały ważne spotkanie w Gorzowie

Trzeci mecz na krajowych parkietach i trzecie zwycięstwo. Pszczółka Polski Cukier AZS UMCS Lublin, mimo braku aż trzech zawodniczek, triumfowała w niedzielę w wyjazdowym starciu z PolskaStrefaInwestycji Enea Gorzowem Wielkopolskim 72:69

Puławy. Był skrót, ale Azoty zamknęły drogę. A policja łapie łamiących zakaz

Puławy. Był skrót, ale Azoty zamknęły drogę. A policja łapie łamiących zakaz

Kierowcy, którzy chcą dostać się do Zakładów Azotowych od strony ul. Komunalnej i Mościckiego, powinni wybierać inne drogi. Skrót, który powstał dzięki budowie nowych ulic przy stacji kolejowej Azoty-Chemia znów służy jedynie pieszym i rowerzystom.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium